Експерти домовилися посилити правовий захист вразливих категорій населення

У Києві підписали Меморандум щодо посилення експертного потенціалу у сфері доступу вразливих категорій населення до правосуддя у кримінальному провадженні.

Меморандум уклали Національна асоціація адвокатів України, Координаційний центр з надання правової допомоги, Українська фундація правової допомоги, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група.

Як зазначила голова Національної асоціації адвокатів, голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова, вперше Національна асоціація адвокатів України підписує меморандум про взаєморозуміння з громадськими організаціями.

"У нашій коротенькій історії, якій тільки 6 років, такого ще не було. Тому це подія. На мою думку, вона викликана тим, що ми всі разом сьогодні розуміємо ризики, які є в захисті прав людини. На жаль, незважаючи на розвиток держави, ці ризики не зменшилися", - сказала Ізовітова перед підписанням меморандуму.

Безпрецедентною подією назвав підписання меморандуму директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Читайте також: Судова реформа: результатами задоволені 70% правників

"Думаю, якраз підписання меморандуму дасть можливість бути більш ефективними, щоб суспільство почало відчувати, що адвокатура єдина, сильна та авторитетна інституція. Так само і держава повинна це відчувати", - зазначив Бонюк.

У свою чергу, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко назвав підписаний документ "формалізацією тих стосунків і взаємодій, які здійснювалися попередньо".

"Мета сьогоднішньої зустрічі - створити інструмент, який сьогодні слугуватиме покращенню якості надання адвокатської допомоги особливо вразливим категоріям населення у кримінальних справах ", - наголосив Павліченко.

Згідно з текстом меморандуму, задля забезпечення ефективної взаємодії експертів Національної асоціації адвокатів України, Координаційного центру з прав людини та громадських організацій, що опікуються правовим захистом громадян, буде створена Комісія з експертно-правового аналізу.

Зокрема, Комісія розроблятиме механізми забезпечення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному провадженні.