Супрун прокоментувала непрофесійний сюжет NewsOne

Телеканал NewsOne вчергове випустив сюжет, який претендує стати канонічним прикладом з поширення фейків і непрофесійної роботи псевдожурналістів.

На цей раз про трансформацію системи охорони здоров‘я в Україні, пише у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

“Упереджена "підводка" ведучого, трагічний музичний супровід, маніпулятивна критика антикорупційних напрямків роботи МОЗУ від авторки сюжету та коментарі лише від опонентів найбільших змін в системі охорони здоров‘я. Таким чином його автори намагаються впливати на емоції людей, щоб поширити страх та зневіру серед українців”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Супрун нагадала, чим не можна лікувати грип та застуду

Супрун зазначає, що люди, які хочуть зупинити трансформацію системи охорони здоров‘я, зберегти статус-кво чи принести в Україну рускій мір — найчастіше використовують класичні інструменти пропаганди: фейки та брехню, апелюючи до негативних емоцій. Такі "новини" поширюються значно швидше, аніж ґрунтовні роз’яснення чи спростування. Запобігти цьому може лише критичне мислення. На жаль, дуже багато прикладів ситуацій — від абсурдних до вкрай загрозливих — які спричинені сприйняттям неправди та перекручувань фактів, як істини.

“Загалом такі сюжети — доволі пересічне явище на каналі, який є інструментом російської пропаганди та опору позитивним змінам в Україні. А от, що справді приємно вразило — відповідь на цей сюжет від редакції Детектор медіа. Журналісти видання проаналізували всю брехню та маніпуляції в сюжеті, порівняли їх з фактами та надали правдиве роз’яснення. Рекомендую почитати матеріал. Хороший кейс для тренування критичного мислення”, - пише Супрун.

Купа брехливих маніпулятивних сюжетів або текстів у ЗМІ — це основна стихія російської пропаганди. Тому я дуже підтримую ініціативи з позбавлення доступу до українського ефіру таких псевдомедіа як NewsOne.

Вдячна журналістам, зокрема редакції Детектор медіа, які професійно розвінчують фейки та чинять спротив поширенню брехні. Правда переможе!