Порошенка просять присвоїти Маккейну звання Героя України

На сайті Адміністрації Президента зареєстрували петицію про надання американському сенаторові Джону Маккейну звання Героя України посмертно.

Автором відповідної електронної петиції №22/046710-еп є Юлій Запорожський. 

"Надати відданому другові України, сенаторові Джону Маккейну, що багато зробив для підтримки незалежності та цілісності України, звання Героя України посмертно", - йдеться у тексті пропозиції.

Як повідомлялося, американський сенатор Джон Маккейн помер 25 серпня.

Читайте також: Президент просить Раду підтримати звернення щодо вулиці Маккейна — Ірина Луценко

Згідно із статутом звання Героя України, воно присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначних трудових досягнень. Це звання може бути присвоєно посмертно і не присвоюється за заслуги, які мали місце в минулому і не пов'язані зі становленням та розвитком незалежної України.

У травні 2017 року Президент України підписав закон "Про внесення зміни до розділу V "Прикінцевих положень" Закону України "Про державні нагороди України", що надає можливість присвоїти звання Герой України іноземцям. Відповідним законом встановлюється, що звання Герой України як виняток може бути присвоєно посмертно іноземцю, нагородженому орденом Героїв Небесної Сотні, за здійснення визначного геройського вчинку, пов'язаного із відстоюванням конституційних засад демократії, прав і свобод людини під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року).

У червні 2017 року Президент Петро Порошенко присвоїв посмертно звання Герой України білорусу Михайлу Жизневському, який загинув під час Революції Гідності.