Прокуратура не схотіла читати SMS із телефону Седлецької - депутат

Прокуратура відмовилася  від інформації про зміст смс-повідомлень і номери телефонів, з якими були контакти у журналіста та головного редактора програми “Схеми” Наталії Седлецької.

Про це повідомила народний депутат Ольга Червакова у Facebook за результатами зустрічі із генпрокурором Юрієм Луценком, у якій крім неї взяли також участь Вікторія Сюмар, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Олена Сотник, Олексій Рябчин.

“Короткі підсумки. Юрій Луценко вважає надмірним втручанням в професійне і приватне життя отримання інформації про весь трафік за 17 місяців, тому ним було ініційовано лист до оператора зв'язку Київстар про звуження обсягу інформації, знятої з телефона журналістки, а саме - прокуратура відмовилася від інформації про зміст смс-повідомлень і номери телефонів, з якими були контакти у Седлецької. Прокурори просять відокремити і надати лише інформацію про дати і час перебування Седлецької в районі офісів НАБУ, де, на думку слідства, відбулося розголошення державної таємниці і таємниці слідства”, - написала Червакова.

Читайте також: Єврокомісія занепокоєна ситуацією навколо головреда програми "Схеми"

За її словами, ця інформація потрібна прокуратурі для того, “аби встановити точну дату злочину, без якої неможливе пред'явлення підозри”.

Нардеп уточнила, що добровільно повідомити дату зустрічі з директором НАБУ Артемом Ситником, яка цікавить слідство, журналістка відмовилася, що змусило слідство піти іншим шляхом, а інформація про травень, яку озвучив адвокат Седлецької, фігурує лише у відкритих джерелах, а не в протоколах допиту.

За словами нардепа, ухвала суду має бути виконана не пізніше 18 вересня.

 “Прокуратура вважає, що журналіст має право на захист своїх джерел інформації, але так само громадянин має обов'язок повідомляти правоохоронні органи про незаконні дії. Генпрокурор дав гарантію, що ніхто не зловживатиме інформацією, отриманою внаслідок санкції суду, а також - що втручання в приватний і професійний простір журналістів буде мінімальним. Він кілька разів назвав таке втручання вимушеною мірою. Також генеральний прокурор повідомив, що вчора детективи НАБУ вилучили у мобільного оператора Київстар всі сервери. Ухвали суду, за його інформацією, не було”, - додала Червакова.

Як повідомлялося, у листопаді 2017 року після звернення народного депутата Олени Масоріної Генпрокуратура порушила кримінальне провадження щодо директора НАБУ Артема Ситника через імовірне розголошення даних слідства у справі прокурора Кулика під час спілкування "оф-рекордз" із журналістами.

За даними слідства, розмова Ситника з українськими журналістами у форматі "оф-рекордз" відбулася в Києві у травні 2017 року. Сам Ситник заперечує, що під час цього спілкування порушив законодавство.

4 вересня видання "Радіо Свобода" опублікувало заяву, у якому висловило обурення ухвалою українського суду, який дав Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону журналістки та головного редактора програми розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

Того ж дня група депутатів підписали звернення до Луценка з проханням про невідкладний прийом через рішення суду про надання доступу ГПУ до телефону журналістки "Схем" Наталії Седлецької протягом 17 місяців.

Згодом генеральний прокурор Юрій Луценко запросив Седлецьку на закриту зустріч для пояснень чому суд надав згоду на допуск до інформації в її телефоні, вона ж відмовилася від цієї пропозиції і запропонувала йому прийти на Радіо Свобода дати відкритий коментар щодо цієї ситуації. Луценко на ефір не прийшов.