В Україні постійно фіксуються кібератаки з території РФ – поліція

Українська кіберполіція постійно фіксує і запобігає кібератакам з території Росії

Про це заявив начальник департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Демедюк, повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми фіксуємо разом з СБУ, з Державним спеціальним зв’язком, іншими суб’єктами кібербезпеки в Україні постійні, регулярні кіберінциденти, які вчиняються з території Російської Федерації. Вони несуть як загальнокримінальний характер, так і активний характер кіберінцидентів на здобуття інформації. Ми виявляємо її, аналізуємо. Нам вдається наперед встановлювати, відбивати, локалізувати ці кіберінциденти", – зазначив Демидюк.

Читайте також: Уряд Німеччини хоче створити агентство з розвитку кіберзброї

За його словами, координує роботу відомств кіберцентр, створений на базі Ради національної безпеки й оборони. Виявляти кібернапади Україні допомагають і міжнародні партнери: зокрема Велика Британія, Німеччина, Польща та Австралія. Будь-яка співпраця із Росією наразі відсутня, наголосив директор департаменту.

"У нас проблема залишається – це наш агресор, Російська Федерація, з яким ми повністю не співпрацюємо. Деякою мірою це азійські країни, які ще обмежено надають таку співпрацю. Зі всіма іншими країнами – це європейські, американські країни, Австралія, Японія – ми працюємо в режимі реального часу, навіть, я скажу, в реальному. Тому що фактично ми отримуємо інформацію у будь-який час доби», – додав він.

За даними Демидюка, метою атак було порушення стратегічно важливої інфраструктури, дестабілізація обстановки в Україні.

Раніше в департаменті кіберполіції Національної поліції України повідомляли, що від початку 2018 року зареєстровано понад 4 тисячі кримінальних правопорушень у сфері протидії кіберзлочинності, які супроводжують українські правоохоронці.