У Києві спростували статтю Independent про радіаційне українське молоко

Заголовок статті "Рівень радіоактивності українського молока перевищує норму", що була опублікована The Independent учора, не відповідає ані фактичному стану справ, ані наведеним у самій статті фактам.

Про це заявив голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа на своїй сторінці у Facebook.

"В заголовку мова йде ніби про все молоко із України. По тексту вже мова йде про окремі регіони. При цьому, у найгірших пробах по молоку в найбільш уражених населених пунктах (а не регіонах!) вміст радіонуклідів у молоці вдвічі менший, аніж допустимі норми в ЄС. Саме так мав би виглядати заголовок цієї статті в Україні", - сказав Лапа, коментуючи зміст статті.

Він зазначив, що підтвердження цього можна знайти і на сайті Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, який брав участь у відповідному науковому дослідженні.

"Там мова йде про "критичні населені пункти" переважно в Рівненській області. Тобто пункти, які зазнали найбільшого радіаційного ураження. І далеко не всі проби там показують перевищення. Розбираємось далі. В Україні гігієнічні нормативи по радіонуклідах затверджені наказом МОЗ №256 від 03.05.2006. Візьмемо для прикладу норматив по цезію-137. Дійсно для сирого молока і низки молочної продукції він встановлений на рівні 100 Бк/кг, для масла і сирів 200, для сухого молока - 500. Беремо європейське законодавство. Регламент ЄС 2016/52. Допустиме зараження молочних продуктів радіонуклідами цезієвої групи - 1000 Бк/кг. Там не лише 137 цезій, але у випадку із Україною саме він є основним фактором ризику", - наголосив Лапа.

Читайте також: В Авакова запевняють: радіаційний фон Києва й Чорнобиля - у нормі

Як повідомила The Independent, в дослідженні лабораторій в Університеті Ексетера і Українського інституту сільськогосподарської радіології йдеться про перевищення радіоактивного забруднення молока в Україні вп'ятеро вище норми. При цьому, за твердженням видання, експерти попереджають, що забруднення молока як і раніше буде перевищувати норму в деяких частинах України до 2040 року.