Оксана, яка вирішить, скільки ми платитимемо, або Що відомо про нову очільницю НКРЕКП

Аналітика

Укрінформ підготував досьє на Оксану Кривенко - новоспечену главу регулятора тарифів

Новим головою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, стала Оксана Кривенко. Відповідне рішення члени комісії ухвалили на закритому засіданні в Києві в середу, 6 червня. На офіційному сайті Нацкомісії пишуть: “Кривенко стала першою в історії жінкою на чолі українського регулятора. Нарешті завершено процес формування нового незалежного органу, як це передбачено Законом України “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг”.

“Укрінформ” підготував коротке досьє на новоспечену главу НКРЕКПу, а також звернувся до експертів з такими питаннями: Як ви оцінюєте призначення Оксани Кривенко та чи варто надіятися, що під її керівництвом орган запрацює в конструктивному ключі, виходячи з національних, а не олігархічних інтересів?

Who is Оксана Кривенко?

Оксана Кривенко народилася у 1974 році в місті Свердловськ (нині Должанськ) Луганської області. У 1996 році закінчила Київський державний економічний університет, отримала диплом магістра за спеціальністю “Економіка підприємства”; програма “менеджмент проектів та консалтинг”. У 2010 році закінчила Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, спеціальність “Нафтогазопроводи та нафтогазосховища”, спеціалізація – обслуговування, ремонт і реконструкція трубопроводів, кваліфікація – інженер-механік.

За результатами відкритого конкурсного відбору 29 травня 2018 року призначена на посаду члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. До призначення членом НКРЕКП працювала в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на посаді заступника директора Департаменту із регулювання відносин у нафтогазовій сфері.

Розлучена, має двох синів, Олексія та Івана.

Нагадаємо, що на цій посаді Оксана Кривенко змінить 29-річного Дмитра Вовка, якого Петро Порошенко зняв своїм указом 30 травня.

А що там в її декларації?

Згідно з деклараціями за 2015 та 2016 роки, Кривенко отримала загальний прибуток 892 тис. грн, з них подарунок у грошовій формі на 260 тис. грн (у цей час вже працювала в НКРЕКП). Коштів на банківських рахунках та у готівковій формі не декларувала. У 2016 році придбала автомобіль Toyota Corolla за майже 550 тис. грн.

У найсвіжішій декларації, яку Кривенко заповнювала перед звільненням з посади, принципових змін не спостерігається. Вона досі їздить на Toyota Corolla, проживає у київській квартирі на 62,5 «квадрати», власницею якої стала ще у 1999 році, і доходи у неї відносно скромні: за півроку - майже 15 тис. грн. пенсії, аліменти на 25 тис. грн, а також 360 тис. грн. зарплати.

На етапі проведення конкурсу на посаду у аналітичного центру DiXi Group були питання фінансового характеру до Кривенко: за їхніми даними, у декларації кандидатки витрати не відповідають доходам.

Екс-глава НКРЕКП Дмитро Вовк

Шило на мило, тобто - Вовка на Кривенко... чи таки ні?

Переоцінити важливість контролю над цією структурою складно. Адже НКРЕКП встановлює тарифи на електрику та опалення для постачальників послуг (обленерго, ТЕЦ та ін.) і споживачів, стежить за виконанням компаніями інвестиційних програм, а в разі виявлених порушень може виписувати величезні штрафи, а також видає нормативні акти, від яких, власне, залежить рентабельність енергетичного бізнесу. Коротко згадаймо лишень “послужний” список Вовка за період з грудня 2014 року по травень 2018 року: п'ятикратне підвищення тарифів на електроенергію і скандальні, і незрозумілі суспільству формули “Роттердам плюс” і “Дюсельдорф плюс” (про встановлення ціни на вугілля та газ на рівні імпортного паритету). Що зміниться після призначення Оксани Кривенко? Тобто, чи варто надіятися, що орган нарешті запрацює в конструктивному ключі, виходячи з національних, а не олігархічних інтересів?

Перші заяви новоспеченої голови регулятора енергетичного рикну, звісно, ні про що конкретно не кажуть, надто вже вони обтічні. Приміром, низка ЗМІ повідомляли, що Вовк може обійняти посаду радника Оксани Кривенко, на що остання відповіла, що “у штаті не передбачена посада радника”. Пані Кривенко також наголосила, що регулятор бере “курс на реформи” для створення ефективних ринків, а також, що “тарифи на електроенергію найближчим часом не зміняться”.

А що про Оксану Кривенко, голову НКРЕКП, думають експерти?

Радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Максим Білявський - тільки в доброму світлі. Каже, що оцінює призначення її на цю посаду, як “закладення насправді професійного фундаменту незалежного регулятора”.

Білявський: “Пані Оксану знаю з часів своєї роботи в ПАТ “Укртрансгаз”, як досвідченого фахівця. Особливо мені імпонує позиція пані Кривенко впровадити європейські процедури в роботу енергетичного сектору. Не сумніваюсь що в новому статусі, Оксана Олександрівна зуміє консолідувати команду регулятора та направити роботу, найперше на вирішення соціально-важливих питань. Варто дочекатись публічних позицій та рішень регулятора. Думаю вони не розчарують”.

За словами експерта Асоціації “Український ядерний форум” Ольги Кошарної, місія НКРЕКПу - дотримуватися балансу між інтересами держави, бізнесу і суспільства. Відтак сподівається, що Оксана Кривенко, на відміну від свого попередника на посаді, таки дбатиме про свою репутацію.

Кошарна: “Це дуже важко зробити, і історія всіх попередніх складів регулятора, з моменту його створення, яскраво продемонструвала, що перекоси були в основному на користь бізнесу. Тому сподіваюся, що нові комісіонери винесли уроки з досвіду попередників, будуть дбати про свою репутацію і не розглядати свої посади за принципом “після нас - хоч потоп”. Не сумніваюся, що на них чинитиметься тиск, як з боку влади, так і великого приватного бізнесу, який звик отримувати преференції від рішень керованих ними членів НКРЕКПу. Хочу побажати новим комісіонерам стійкості і терпіння. Адже репутація заробляється роками, а втрачається в одну мить. Свіжий приклад - юне дарування Дмитро Вовк. Вважаю, що новий керівник НКРЕКПу Оксана Кривенко буде, як і всі інші члени НКРЕКПу, дистанціюватися від колишніх роботодавців виходячи з причин, описаних вище. Те, що її обрали, з моєї точки зору, виглядає логічно - вона працювала в апараті Комісії, знає алгоритм підготовки проектів рішень на рівні департаментів. Але гарантувати, звичайно, нічого не можна. Будемо спостерігати і робити висновки”.

Натомість, економіст, професор Національної металургійної академії України (НметАУ) Валентина Лебедєва налаштована скептично.

Лебедєва: “Не варто сподіватися, що орган нарешті запрацює в конструктивному ключі, виходячи з національних, а не олігархічних інтересів. Однаково, хто став “біля керма”. Рішення Дмитра Вовка не скасують, а політика організації продовжиться в тому ж дусі, що й колись”.

Політичний аналітик Дмитро Франчук вбачає плюсом те, що Оксана Кривенко має відповідну освіту галузі та певний час пропрацювала заступником директора Департаменту із регулювання відносин у нафтогазовій сфері НКРЕКП, але не впевнений, що вона буде незалежною у своїх рішеннях.

Франчук: “Головне питання – наскільки вона може бути самостійною на цій посаді та витримувати тиск усіляких радників, які будуть до неї звертатися. Треба дивитися, робити висновки з перших її рішень”.

Мирослав Ліскович, Київ