Президент підписав Указ про спортивну реабілітацію учасників бойових дій

Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про підтримку розвитку системи спортивної реабілітації учасників бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони».

Глава держави підписав цей Указ під час церемонії закриття Національних змагань «Ігри Нескорених 2018 року», повідомляє прес-служба Глави держави

«Хочу повідомити ще одну важливу новину - я без жодних коливань підтримав ініціативу Уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників АТО Вадима Свириденка щодо необхідності створення якісних умов спортивної реабілітації воїнів АТО», - наголосив Порошенко і підкреслив, що «ми запускаємо нову систему державної політики реабілітації українських воїнів».

Президент нагадав, що у 2014 році у Міноборони не було жодного санаторія для лікування та реабілітації військовослужбовців. 

Він зазначив, що на сьогоднішній день за його пропозицією Національний банк передав до Міноборони санаторій в Одеській області на морському узбережжі. Є домовленість, що ще одне відомство передасть Міноборони санаторій на 120 місць. «І багато інших центрів реабілітації будуть демонструвати ті пріоритети, які зараз є в українського суспільства, українського народу», - зазначив Порошенко. 

Президент наголосив, що на виконання цього Указу обласні держадміністрації мають розробити заходи, спрямовані на розвиток спортивної реабілітації. Зокрема, йдеться про забезпечення доступності занять спортом для осіб з інвалідністю, про розширення мережі спортивних залів, надання протезів для занять спортом.

«Йдеться і про залучення учасників бойових дій до спортивних змагань та інших заходів. Окремо наголошую - до участі у змаганнях за участю наших партнерів з країн НАТО, у міжнародних змаганнях», - сказав Президент, додавши, що це є одним із пріоритетів під час його міжнародних візитів.

Читайте також: Порошенко підписав закон про соцзахист іноземців в українській армії

«Ми розуміємо, наскільки зараз непросто забезпечити інклюзивність спортивної реабілітації в Україні. Тобто створити такі умови, за яких кожен поранений військовослужбовець мав би можливість безкоштовно займатись спортом під наглядом лікарів та тренерів, і зрештою мати мрію і щоб ця мрія здійснилася для того, щоб взяти участь, представляючи Україну у «Іграх Нескорених», - підкреслив Президент. Він також не виключив можливості у майбутньому проведення таких змагань і в Україні.

«Тренування на місцях, поїздки на тестування та змагання, медичне забезпечення потребують мобілізації зусиль усіх органів виконавчої влади, органів місцевої влади, українського парламенту, українського уряду», - зазначив Глава держави.

Президент підкреслив: «У подальшому виконання цього важливого завдання повинен очолити єдиний державний орган. Я наголошую, що цей орган повинен мати назву Міністерство у справах ветеранів України. Створення цього міністерства - це ще одне першочергове завдання, яке ми маємо виконати».