6 травня. Пам’ятні дати

Сьогодні православна церква вшановує пам’ять мученика і воїна Георгія Переможця - однієї з найвідоміших постатей у християнському світі.

Святий великомученик Георгій (Юрій-Змієборець) – один із найшанованіших святих у церковному календарі. Крім весняного («теплого»), є ще й зимовий («холодний») Юрій (9 грудня). У сонмі православних святих Георгій Переможець – один із перших. Згідно з житієм, святий Георгій народився в III столітті в сім’ї християн у Лідді (Палестина). Він був військовим, вирізнявся з-поміж інших мужністю і фізичною силою, до того ж був заможним. Невдовзі його призначили одним із сотників, він став улюбленцем імператора Діоклетіана. Але коли почались гоніння на християн, Георгій роздав усі свої статки жебракам і привселюдно оголосив себе християнином. Після цього його не тільки арештували, але й піддали лютим тортурам. Як би не знущалися з нього вороги, які б тортури не вигадували, Георгій дивовижним чином виходив із них неушкодженим – переможцем фізичного болю, страждань, а заодно й людської люті й жорстокості. Він пройшов свій хресний шлях до кінця і помер 30-річним, але Христа не зрікся, натомість залишився у понад двохтисячолітній історії людства під ім’ям Переможця. На іконах його зображують молодим воїном на білому коні, зі списом у правиці, що вражає змія – символ зла. Георгія Переможця вшановують у багатьох країнах світу, які сповідують християнство як західного, так і східного обряду. З давніх-давен він вважався покровителем візантійських імператорів, а згодом і руських (українських) князів. Варто пам’ятати, що Святий Рівноапостольний князь Володимир приймав Святе хрещення в Криму біля Корсуня (Херсонеса) у Георгіївському монастирі. Та й київський князь Ярослав Мудрий прийняв при хрещенні ім’я Георгія. На честь свого небесного покровителя він заснував і місто Юр’їв (місто Георгія), відоме нині як Біла Церква. 8 листопада (за старим стилем 26 жовтня) 1051 року був освячений перший на Русі храм Святого Георгія. Юрій-Змієборець є патроном усіх військових. Цього дня в багатьох країнах, що сповідують православ’я, відзначають день захисника вітчизни. Він є офіційним святом у Грузії, Болгарії, Сербії, Хорватії. Колись широко святкувався, як день Захисника Вітчизни і, взагалі, чоловічий день в Україні. Два українські міста знаходяться під заступництвом святого великомученика Георгія – Львів і Одеса. Під покровительством Георгія Переможця знаходиться і Київщина, а загалом він присутній на гербах майже 10 українських міст. До Святого Великомученика звертаються з проханням про здоров’я душевне і тілесне, про родючість землі, а також про допомогу над ворогом – байдуже над яким: внутрішнім, чи зовнішнім загарбником.

Ювілеї дня:

260 років від дня народження Дмитра Максимовича Княжевича (1788-1844), українського громадського й освітянського діяча. З 1873 року – попечитель Одеського учбового округу: сприяв розвитку шкіл на півдні України, склав нові, більш досконалі навчальні програми, проект перетворення Рішельєвського ліцею на університет (1844). Засновник (1839) і президент Товариства історії та старожитностей Південної Росії в Одесі, упорядник і видавець 1-го тому «Записок» Товариства (1844). Видав 1839 і 1840 «Одеський альманах» та «Новороссийский календарь».

57 років від дня народження Джорджа Клуні (1961), популярного американського кіноактора, режисера, продюсера. Знімався у серіалі «Швидка допомога», фільмах «Від смеркання до світання», «Одного чудового дня», «О, брате, ти де?» (премія «Золотий глобус», 2001), «Сиріана» (премії «Золотий глобус», 2006; «Оскар», 2006 за кращу роль другого плану), «Після прочитання спалити», «Мартовські іди», «Аве, Цезар!», кінокартинах про Денні Оушена. Режисер і виконавець ролей у фільмах «Зізнання небезпечної людини» та «На добраніч і удачі» (також автор сценарія; приз ФІПРЕССІ і приз за кращий сценарій МКФ у Венеції, 2005; премія Європейської кіноакадемії, 2005). Стати улюбленцем «широких мас населення», а особливо жіночого, Джордж Клуні був приречений мабуть ще з дитинства. Його мати – королева краси, батько – журналіст, телеведучий, спортсмен і політик із Кентуккі. Саме в цьому місті й народився Джордж. Щоправда, в дитинстві його уразив параліч Белла, генетична хвороба, успадкована від батька. Майже півроку половина обличчя Джорджа була паралізована. Він саме тоді ходив до середньої школи, і стільки натерпівся від однокласників, що нинішня всесвітня слава і любов хоч якоюсь мірою має компенсувати йому зазнаних тоді душевних страждань і мук. Найневиннішим прізвиськом, яким його обзивали школярі, було «Франкенштейн». Клуні й сьогодні, коли згадує ті давні часи, здригається. Актор навчався в декількох американських вишах, утім, жоден із них так і не закінчив. Мріяв стати юристом, але для цього йому не вистачило наполегливості та сили волі. Свою першу серйозну роль він отримав доволі пізно - 33-річним, у телесеріалі «Швидка допомога». Його перша головна голлівудська роль – у нині вже культовому фільмі Роберта Родрігеса «Від смеркання до світання» (1996), де його партнером («братом») був Квентін Тарантіно (він же й автор сценарію). За цю роль Клуні отримав премію MTV «За кращий прорив року». Після цього він стає справжньою голлівудською зіркою, мігруючи від одного мегафільму до іншого.

Роковини смерті:

Фото: twitter

26 років від дня смерті Марлен Дітріх (1901-1992), легендарної американської та німецької кіноактриси і естрадної співачки, зірки світового кінематографа ХХ ст. Знялась у фільмах: «Блакитний ангел», «Марокко», «Свідок звинувачення», «Процес у Нюрнберзі» та ін. У 1999 році Американський інститут кіномистецтва в «Серії 100 найвеличніших зірок кіно за 100 років» відвів Дітріх дев’яте місце. Вона створила одні з найдовершеніших і найнезабутніших жіночих образів у кінематографі. Та й сама була тією, кого нині прийнято називати секс-символом, або іконою стилю. Вона справила яскравий, незабутній вплив на моду, кіно, стиль і взагалі – на жіночу свідомість. Кінематографічна доля Дітріх була багато в чому визначена Джозефом фон Штернбергом. Саме йому приписують заслуги зі створення того незабутнього образу Дітріх, що протягом десятиліть не втрачає своєї магічної притягальної сили.