Схеми Онищенка: НАБУ завершило розслідування щодо двох фігурантів справи

Детективи Національного антикорупційного бюро завершили розслідування відносно двох учасників "газової справи".

Про це інформує прес-служба відомства.

"Детективи Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно двох осіб, за версією слідства задіяних у так званій "газовій справі", - зазначили у відомстві.

У НАБУ зазначили, що понад рік — із серпня 2016 року — обоє підозрюваних перебували в розшуку та переховувалися від слідства. Детективи затримали підозрюваних у вересні та жовтні 2017 року.

Наразі їм та стороні захисту відкритий доступ до матеріалів слідства.

Підозрюваним інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч.2 ст.27 ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191, ч.2 ст.27 ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 366, ч.2 ст.27 ч.5 ст.27 ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 ККУ  (участь в злочинній організації та вчинюваних нею злочинах, співучасть у легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом; привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; фіктивне підприємництво; службове підроблення).

Вказані особи займали посади директорів двох товариств — переможців аукціонів із продажу природного газу, де, власне, газ і реалізовувався за заниженими цінами.

Читайте також: Справа Онищенка: САП розпочинає процедуру заочного засудження

Як повідомлялося, НАБУ розпочало досудове розслідування за фактом розкрадання газу, видобутого за договорами про спільну діяльність із ПАТ "Укргазвидобування" у грудні 2015 року.

За версією слідства, в період з січня 2013 року по червень 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації природного газу, в розмірі понад 1,6 млрд, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" спричинено збитки в сумі більш ніж 740 млн грн.

Загалом слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. Наразі 7 осіб, у тому числі організатор схеми — народний депутат України Олександр Онищенко, перебувають у розшуку. 12 обвинувальних актів стосовно 18 осіб скеровано до суду, із них щодо 7 осіб набрав законної сили обвинувальний вирок.