Торік до суду направили 32 звинувачення у справах Майдану - Горбатюк

За 2017 рік до суду були направлені 32 обвинувальних актів та вручено 50 підозр в рамках розслідування злочинів на Майдані в 2013-2014 роках.

Про це розповів начальник департаменту спецрозслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк, повідомляє "112 Україна".

"Протягом останнього року повідомлено про підозру більше 50. Щодо 32-х обвинувальні акти спрямовані до суду. За події 18 лютого були встановлені особи, яким інкримінувалося вчинення 3 вбивств і 33 вогнепальних поранень. У той же час, незважаючи на такі важкі звинувачення, суд знайшов можливим залишити одного, зняти запобіжний захід, а іншого - взагалі без запобіжного заходу залишити. І вони покинули Україну і зникли в РФ.... Як і щодо подій 18-20 лютого висунуті підозри керівникам правоохоронних органів і держави, яким інкримінується організація цих вбивств", - сказав Горбатюк.

За його словами, загалом з початку розслідування до суду направлено 250 обвинувальних актів щодо 252 осіб і 50 отримали вироки, але за скоєння вбивств на Майдані на сьогодні вироків немає.

"Всього з початку розслідування повідомлено про підозру 412 особам, до суду направлено 250 обвинувальних актів щодо 252 осіб і 50 отримали вироки. Але це цифри, які стосуються саме всіх злочинів, тобто від побиттів, від складання неправдивих рапортів. Якщо говорити про вбивства, то повідомлено про підозру більше 60-ти особам, починаючи від виконавців, завершуючи організаторами цих злочинів. У той же час за скоєння вбивств на Майдані на сьогодні вироків немає", - зазначив Горбатюк.

Читайте також: У справах Майдану вже ухвалили 43 обвинувальні вироки - Луценко

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Юрій Луценко сказав на відкритті виставки у Мистецькому арсеналі, присвяченій учасникам Революції гідності, що у суди направлено 161 обвинувальний акт щодо 252 осіб. За результатами судового розгляду винними визнано 50 осіб, щодо 43 із них ухвалено обвинувальні вироки.

Раніше Президент Петро Порошенко заявив, що поділяє невдоволення суспільства темпами розслідування злочинів проти Майдану та швидкістю судових процесів. Водночас він наголосив на необхідності бездоганної доказової бази і неухильного дотримання всіх процесуальних норм.

Президент також наголосив, що ухвалив рішення взяти участь у судовому процесі щодо розслідування злочинів, скоєних проти Майдану у 2014 році.

Як повідомляв Укрінформ, Печерський районний суд Києва 7 лютого дав дозвіл на проведення спеціального (заочного) досудового розслідування щодо екс-президента Віктора Януковича, екс-глави СБУ Олександра Якименка та екс-першого заступника глави СБУ Володимира Тоцького у справі Майдану щодо організації розстрілів мітингувальників у період 18-20 лютого 2014 року.

За даними Генпрокуратури, під час Євромайдану у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.