Немає гіршого для хабарника, ніж взяти біткоїнами - юрист

Теза "криптовалюта - це передумова до розвитку корупції" не відповідає дійсності. 

Таку думку озвучив під час прес-конференції в Укрінформі партнер юридичної фірми "Юскутум"  Артем Афян.

"Один з основних міфів про те, що криптовалюта - це дуже гарно для корупції - він абсолютно не відповідає дійсності. Немає нічого гіршого для хабарника, ніж взяти хабар біткоїном, тому що назавжди це буде викарбувано у блокчейні. І за 10, 15, за 100 років ніхто не змінить того, що ця транзакція була записана, цю інформацію неможливо стерти", - заявив він.

Юрист також назвав позитивним кроком заяву від Нацбанку про статус криптовалюти.

"Те, що зробив Нацбанк, цей лист дозволив закрити кілька кримінальних справ. Теза, що криптовалюта не є грошовим сурогатом, достатньо очевидна, але тільки, коли вона прозвучала "з вуст" Нацбанку, це одразу закрило кілька справ, які тягнулись кілька років. Потрібно обрати один з можливих способів інтерпретації того, чим є криптовалюти у сучасній українській правовій системі - ось так стоїть завдання. Не легалізувати, не описати, а обрати один зі способів", - зазначив юрист.

Читайте також: Спецслужби викрили "ферми" криптовалют, що фінансували терористів "Л/ДНР"

За словами Афяна, окремо можна виділити проблему неможливості проведення операцій з криптовалютами юридичним особам.

"Не потрібно це рівняти з тим, що це треба легалізовувати, це не азартні ігри. Україні треба рухатись в глобальному тренді, більшість країн вводять таке поняття як "цифрові активи" - різновид нематеріальних активів, тобто, все те, що існує виключно в цифровому світі", - додав він.

Як повідомляли у НБУ, криптовалюта не може бути визнана грошима у трактуванні українського законодавства, не може бути визнана валютою або законним платіжним засобом іноземної держави та не є валютною цінністю в трактуванні валютного законодавства. Також Нацбанк не визнає криптовалюту електронними грошима, криптовалюта не може бути цінним папером та не визнається грошовим сурогатом (згідно з його визначенням у Законі України "Про Національний банк України").

Таким чином, незважаючи на існування в світі численних практик використання криптовалют у якості міри вартості, засобу обміну та накопичення, її складна правова природа не дозволяє ототожнити її з будь-яким із суміжних понять (грошові кошти, валюта, валютна цінність, законний платіжний засіб, електронні гроші, цінні папери, грошовий сурогат тощо).