Україна - у п'ятірці країн, які найшвидше реагують на запити щодо свободи слова - МІП

Україна вже надала 24 відповіді щодо загрозливих ситуацій зі свободою слова на Платформу Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, присвяченій звіту Міністерства інформаційної політики за 9 місяців поточного року, сказав державний секретар МІП Артем Біденко.

"Україна входить у п'ятірку країн, які найшвидше реагують на звернення на запити громадських організацій і надають відповіді щодо загрозливих ситуацій зі свободою слова. І не тільки відповіді, а й реакцію, а також координацію органів влади. На сесії ОБСЄ було повідомлено, що Російська Федерація має 39 загрозливих ситуацій і не надала відповіді на жодну з них. При тому, що Україна має 27 таких загрозливих ситуацій і надала 24 відповіді, три з них знаходяться на стадїї надсилання до онлайн-платформи", - сказав Біденко. 

Платформа Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів була заснована у грудні 2014 року як результат підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Радою Європи та низкою неурядових та медіа-організацій "Репортери без кордонів", Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів, Асоціація європейських журналістів, Article 19, Комітет із захисту журналістів та «Індекс на цензуру».

Онлайн-платформа  є одним з інструментів оперативного реагування на повідомлення про перешкоджання роботі журналістів та здійснення заходів з підвищення безпеки роботи журналістів. Після оприлюднення повідомлень стосовно загрозливих ситуацій свободі слова уряди країн мають надати на них офіційну реакцію.