МОЗ: найвищий показник захворюваності на грип - у Київській області

За даними Центру грипу на третьому тижні жовтня на грип та ГРВІ захворіло понад 140 тисяч осіб, найчастіше госпіталізації потребували діти до 14 років.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я. 

"За даними Центру грипу та ГРВІ МОЗ України на третьому тижні жовтня захворіло понад 140 тисяч осіб. Найчастіше хворіли та потребували медичної допомоги в лікарні діти до 14 років. Найвищий показник захворюваності зареєстровано в Київській області (659,9 на 100 тисяч населення), найменший – у Одеській (152,1 на 100 тисяч населення). Смертей через ускладнення від грипу на звітному тижні не зареєстровано", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ також повідомляють, що сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції розпочався у жовтні та триватиме до травня наступного року. Саме в цей період значно зростає ризик заразитися.

Зазвичай симптоми грипу з'являються раптово: різке підвищення температури тіла (більше 38 °С), головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, кашель, нежить.

Якщо стан хворої людини погіршується, потрібно терміново звернутися до лікаря, або викликати швидку при таких симптомах: обличчя стало дуже блідим чи з’явилось посиніння; важко дихати; температура не спадає впродовж довгого часу; багаторазове блювання та випорожнення; порушення свідомості — надмірна сонливість чи збудженість; біль у грудній клітці; з’явились домішки крові у мокроті; показники артеріального тиску нижче норми.

Найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень–жовтень). Водночас, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж усього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Читайте також: Влада Києва розповіла про ситуацію з грипом

До груп ризику, яким необхідно робити щеплення проти грипу, відносяться: діти до 5 років (особливо - діти до 2 років); вагітні жінки; люди віком від 65 років; люди з надмірною вагою; хворі на діабет; хворі на хронічні серцево-судинні захворювання; хворі на хронічні захворювання легенів; люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями; люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії. А також професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

Цього року, в епідемічному сезоні 2017 - 2018 років до складу вакцин проти грипу включені такі штами вірусів: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 - подібний вірус,  A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) подібний вірус, вірус B/Brisbane/60/2008.

На сьогодні оновлений штамовий склад затверджено для 4 вакцин проти грипу: Інфлувак (INFLUVAC), виробник Абботт Біолоджікалз Б.В., Нідерланди; Інфлуенза Ваксин, виробник Хуалан Біолоджікал Бактерін Ко., Лтд., Китай; Джісі Флю, виробник Грін Кросс Корпорейшн, Корея; Ваксігрип, виробник Санофі Пастер, Франція.

У МОЗ нагадали, що щеплення проти грипу не входять до національного календаря щеплень, а відтак, ці вакцини не закуповуються за кошти державного бюджету. Вони можуть купуватися за кошти місцевих бюджетів чи інших джерел, не заборонених законодавством.