Супрун каже, що медреформу запустять з первинної ланки

Фото

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун зазначила, що реальна медична реформа розпочнеться з 2018 року.

Про це вона сказала під час прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні сталася історична подія для України. Вперше за 26 років незалежності України відбудеться медична реформа. Хочу подякувати народним депутатам за цей важливий крок. Вже у 2018 році почнеться перша реальна медична реформа в країні на первинній ланці", - сказала Супрун.

За її словами, сьогодні український народ вимагає змін у медичній системі.

"Є багато міфів про медичну реформу, але насправді те, що ми зробили сьогодні - це є старт до нової медичної системи, де кожен українець буде мати вільний доступ і державні гарантії фінансування на якісні медичні послуги", - додала Супрун.

Тріумф Уляни Супрун / Фото: Мусієнко Владислав. Укрінформ

У свою чергу, заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський зазначив, що якість надання медичної допомоги залежить від змін у медичній освіті.

Читайте також: Медреформа відкриє доступ сільським жителям до якісної меддопомоги - Порошенко

"Створюючи зараз фінансові передумови стимулювання якісних змін в медицині, треба казати, що суттєво якість надання медичної допомоги мінятиметься зі змінами в медичній освіті. Паралельно з тими кроками, які міністерство робить, і введенням вимог для вступу на медичні спеціальності, і коли ми робимо жорсткіші екзамени на випуску з медичних вузів, міняючи вимоги до майбутніх лікарів, ми буде змінювати всю концепцію, все бачення медичної освіти. Саме зміни в медичній освіті поміняють обличчя медицини. Лікує пацієнта лікар, від його освіти, від його мотивації залежатиме життя та здоров’я пацієнта", - сказав Лінчевський.

Читайте також: Медреформа дозволить підвищити зарплати лікарів до 18 тисяч - Корчинська

За його словами, прийнятий Верховною Радою закон про медичну реформу створює передумови для позитивного стимулювання якісних зрушень в медицині. "Разом з тим, цей прийнятий законопроект захищає пацієнта, забезпечуючи і гарантуючи йому якісну медицину. Попереду дуже багато роботи в Міністерстві для того, щоб із завтрашнього дня почати працювати над покроковим втіленням цієї реформи", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, парламент у четвер ухвалив Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (законопроект 6327), а також підтримав у першому читанні законопроект 6604 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних фінансових гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів.