Горбатюк стверджує, що МВС не допомагає розслідуванню справ Майдану

Начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк стверджує, що Міністерство внутрішніх справ не допомагає у розслідуванні щодо колишніх посадовців МВС, які допомагали і мали контакти з підрозділами "Беркут" під час подій на Майдані у 2013-2014 роках.

Про це він сказав на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Замість того, щоб спільними зусиллями з'ясувати всі обставини і встановити всіх осіб, які в Департаменті громадської безпеки МВС Києва здійснювали координацію ("Беркута" - авт.), від МВС жодної допомоги не надходило. Не було проведено службове розслідування стосовно цих осіб. Наслідком розслідування мало бути звільнення, а вже слідство могло більш швидко встановити винних осіб", - сказав Горбатюк.

Він зауважив, що департамент ГПУ здійснював розслідування злочинів під час протестних акцій на вулицях, де потерпілими визнано 1,5 тисячі осіб. "У нас є підозрювані, починаючи з 30 листопада, закінчуючи 20 лютого 2014 р. Мова йде, зокрема, про Департамент громадської безпеки МВС", - сказав він.

За словами Горбатюка, за результатами розслідувань 8 місяців тому було повідомлено про підозру одному з керівників - начальнику управління Департаменту громадської безпеки МВС  Володимиру Гриняку, який на сьогоднішній день є керівником управління громадської безпеки Нацгвардії. "Він не був відсторонений, незважаючи на наше клопотання, тобто, суд відмовив у обранні йому запобіжного заходу у вигляді арешту і він, використовуючи своє службове становище, вчиняє дії, які можна розцінювати як вплив на досудове розслідування", - підкреслив Горбатюк.

Він зауважив, що це стосується не лише Гриняка, є інші особи, які на той час працювали в Департаменті громадської безпеки МВС Києва - це  Ігор Бабич, Анатолій Серединський, які сьогодні працюють в Нацполіції, та Сергій Поготов, який керує безпекою НАК "Нафтогаз України".

Читайте також: ГПУ показала докази причетності екс-посадовців МВС до злочинів проти Майдану

Як повідомляв Укрінформ, Печерський райсуд у понеділок розглядає клопотання Генпрокуратури про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою для начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Ігоря Бабича, його заступника Анатолія Серединського та Сергія Поготова, який є керівником групи з охоронної діяльності Департаменту безпеки НАК "Нафтогаз України". Усіх трьох прокуратура підозрює у протидії учасникам Революції Гідності під час роботи в Міністерстві внутрішніх справ у 2013-2014 роках.

У понеділок, 2 жовтня, Печерський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту для колишнього заступника начальника Департаменту громадської безпеки МВС Сергій Поготова.