1 жовтня: народний календар і астровісник

Чому жовтень називають «весільником» і чи варто сьогодні лінуватися.  

Ось і настала пора ховати легкі сукні, шорти і невагомі шльопанці, натомість діставати зі скрині рукавиці та кожуха. До нас завітав жовтень – другий місяць осені та десятий у році. Назва «жовтень», яку власне й пояснювати немає чого, була відомою ще з часів Київської Русі. А ось ті, хто послуговується латинською назвою, трохи відстають у ліку часу, адже «октобер» означає восьмий. Інша назва, яку вживали наші пращури – «паздерник». Це слово походить від спільнослов’янського «паздер» – костриця. Саме о цій порі починали масово переробляти льон та коноплі. Вилежані під осінніми дощами й вітрами стебла сушили в печі, потім тіпали їх на терницях і голіруч очищали волокно від костриці. Цей процес і досі в глибинних поліських селах називають «паздерництвом». До речі, наші сусіди білоруси офіційно іменують жовтень «кастричніком», себто місяцем костриці. В Україні побутували й регіональні назви: «грязень», «хмурень», «листопадник», «зазимник», а також «весільник». Починаючи з Покрови (14 жовтня) українці починали масово справляти весілля. У народі так і казали: «Жовтень на весілля багатий». А про примхливу погоду таке: «У жовтні на день сім погод: сіє, віє, крутить, мутить, рве, зверху ллє, а знизу мете!»

Сьогодні мучениці Ярини. Цей день ще називали «журавлиним літом». Якщо на Ярини відлетять журавлі, то через два тижні чекай морозів, а як затримаються – зима себе раніше не покаже.

Іменинники сьогодні Іван, Борис, Михайло, Володимир, Веніамін, Костянтин, Сергій, Софія, Ірина.

Сьогодні 11-ий місячний день, один із кращих і найпотужніших за енергетикою днів усього місячного циклу. В цей період надзвичайно важко залишатися пасивним, тож направте власну енергію на практичну діяльність. Проявляйте ситуативність і сміливість. Будь-яка справа, розпочата в цей період, підключена до «космічного порталу». Якщо ви будете пасивним і бездіяльним – це сприйметься як відмова від допомоги й вас буде «від’єднано». А ще цінуйте того, хто поряд. Будьте чуйними, допоможіть і словом, і ділом.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1881 році: -1,9; а найтеплішим у 1927 – +26,5.