МЗС закликає світ не допустити повторення трагедій, подібних до Бабиного Яру

Міністерство закордонних справ України закликає міжнародне співтовариство об’єднати зусилля для того, щоб не допустити у майбутньому повторення трагедій, подібних до Бабиного Яру.

Про це йдеться у коментарі, оприлюдненому на сайті міністерства.

"Висловлюючи щирі співчуття жертвам Голокосту, всім, хто загинув у Бабиному Яру, їхнім рідним і близьким, рішуче засуджуючи страхітливий злочин нацистського режиму, МЗС України закликає міжнародне співтовариство об’єднати зусилля для того, щоб не допустити у майбутньому повторення подібних трагедій", - наголосили в зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС нагадали, що 76 років тому, у вересні 1941 року, в урочищі Бабин Яр німецькі окупанти розпочали масові розстріли, жертвами яких стало понад 100 тисяч людей. Більшість закатованих становили українські євреї, які мешкали у місті Києві та його околицях. Лише протягом двох днів - 29 і 30 вересня - було розстріляно майже 34 тисячі євреїв. Відтоді Бабин Яр став одним із символів Голокосту, жахливого злочину, який вчинили нацисти проти євреїв Європи, нагадали в міністерстві.

"Віддаючи шану жертвам Голокосту, ми не повинні забувати про те, що Бабин Яр є також місцем спільної пам’яті для українців, євреїв, ромів, представників інших національностей, чиє життя обірвалося тут. У цей скорботний день не можна не згадати з відчуттям вдячності і про тих, хто, ризикуючи своїм життям і життям своїх близьких, рятував приречених на смерть. Понад двом з половиною тисячам українців було присвоєно високе звання Праведник народів світу", - зазначається у коментарі МЗС.

Читайте також: Наш обов’язок передати пам'ять про Бабин Яр наступним поколінням - Гройсман

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні - День вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру. 

29-30 вересня 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл нацистами цивільного населення. Загалом із 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей.

Загалом за роки Другої світової війни у Бабиному Яру полягло понад 100 тисяч осіб – євреїв, ромів, караїмів, радянських військовополонених, учасників українського націоналістичного руху опору, пацієнтів психіатричної клініки та представників інших національних чи соціальних груп, яких окупанти вважали "зайвими". Розстріли в Бабиному Яру тривали аж до визволення Києва.