Президент спростив звільнення прикордонників

У зв'язку з Указом Президента «Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби в Державній прикордонній службі України» процедура звільнення персоналу зазнала змін.

Про це йдеться у роз'ясненні змін до Положення, оприлюдненому на сайті Держприкордонслужби.

"У попередній редакції Положення існувала норма про попередження військовослужбовця щодо дострокового розірвання контракту з ініціативи командування не пізніше як за два місяці до виключення зі списків частини. ...Це створювало додаткові труднощі як командуванню, так і людині, яка вже втратила інтерес до служби", - йдеться у роз'ясненні.

Окрім цього, у зв’язку із внесенням змін до існуючих та введенням в дію нових законодавчих актів, що стосуються запобігання корупції, терміни звільнення персоналу за різними статтями почали коливатися в межах від трьох днів до тих же двох місяців. А в таких випадках, як позбавлення військового звання або реалізація дисциплінарного стягнення «звільнення з військової служби через службову невідповідність» звільнення повинно відбуватися негайно.

На підставі цього норму попередження про дострокове розірвання контракту з ініціативи командування за два місяці до виключення зі списків частини було виключено. Тепер попередження здійснюється у строк, встановлений законодавством, а він відрізняється за різними підставами і в середньому становить два тижні.

У повідомленні йдеться про зменшення з двох до одного місяця термін дострокового розірвання контракту з ініціативи військовослужбовця. Відтепер керівництво, за наявності підстав, повинно звільнити його протягом місяця з дати подання відповідного рапорту.

Важливим аспектом змін є вдвічі скорочені терміни вислуги у військовому званні для молодшого персоналу – від солдата до старшого прапорщика. Наприклад, термін служби у військовому званні солдата, молодшого сержанта відтепер становитиме лише шість місяців (раніше був один рік), сержанта, старшого сержанта та старшини – один рік (раніше було два роки), прапорщика – три роки (до цього було п’ять років).

Читайте також: Президент змінив правила призову в Держприкордонслужбу

Внесено також зміни до порядку присвоєння молодшому персоналу первинного офіцерського звання. Нині військовослужбовці, які мають вищу освіту за ступенем бакалавра, отримуватимуть військове звання «молодший лейтенант», а військовослужбовці, які здобули вищу освіту за ступенем спеціаліста або магістра, відразу отримуватимуть первинне офіцерське звання «лейтенант», чого раніше не було.