Рада може узаконити кримінальну відповідальність для адмінів “груп смерті”

Верховній Раді пропонують узаконити кримінальну відповідальність за доведення до самогубства через "групи смерті" у соцмережах.

Відповідний законопроект №6748 з’явився на сайті парламенту.

Авторами проекту закону є четверо нардепів: представник "Народного фронту" Павло Унгурян, нардеп від "Батьківщини" Валерій Дубіль, член депутатської групи "Воля народу" Євген Рибчинський та депутат від БПП Юрій Соловей.

Згідно з пояснювальною запискою, наразі доведення до самогубства, яке вчиняється без застосування примусу, шантажу, приниження та інших, передбачених у статті 120 КК способів (наприклад, шляхом систематичного схиляння особи до суїциду) не визнається кримінально-карним діянням. Зазначається, що треба встановити кримінальну відповідальність не тільки за доведення до самогубства чи його спроби, але й до вчинення самокалічення.

Читайте також: Творець "Синього кита" отримав 3 роки за гратами

Ініціатори законопроекту вважають, що документ дозволить протидіяти, зокрема, самогубствам підлітків.

Законопроект пропонує змінити статтю ККУ "Доведення до самогубства", прописавши там покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років за доведення особи до самогубства чи самокалічення або до замаху на це шляхом "намовляння та підбурювання, в тому числі надання допомоги у вчиненні самогубства чи самокалічення, обману, а також будь-якого спонукання до вчинення самогубства чи самокалічення, популяризації самогубства чи самокалічення, втягування у групи в соціальних мережах, ігри, конкурси, квести та інші заходи, кінцевою метою, яких є самогубство чи самокалічення або їх імітація".

За схиляння до самогубства неповнолітнього пропонують посилити відповідальність із 7-10 років позбавлення волі до 12-15 років.