У Києві підписали договір про постачання обладнання НАТО для кіберзахисту

У Києві сьогодні між Північноатлантичним альянсом та СБУ підписано угоду «Про реалізацію Трастового фонду України - НАТО з питань кібербезпеки».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Інтереси української сторони представляє СБУ, Альянс визначив Румунію країною-лідером Фонду з боку НАТО.

Угодою передбачено розбудову в Україні мережі ситуаційних центрів реагування на комп'ютерний інцидент та розгалуженої мережі автоматизованих датчиків подій, інтегрованих в інформаційні мережі об'єктів критичної інформаційної структури.

Зазначалося, що станом на 1 липня технічне обладнання та програмне забезпечення для України в рамках першого етапу Трастового фонду знаходиться в Україні на базі СБУ, МЗС та Держспецзв'язку. Воно проходить інтеграцію у загальну інфраструктуру національної системи кібербезпеки відповідно до проекту.

Читайте також: Від кібератаки в Україні постраждали майже 30 банків – НБУ

Також схвалено рішення про подальший напрямок розбудови національної системи кібербезпеки з урахуванням можливостей Трастового фонду, а саме: підвищення технічних можливостей України у сфері кібербезпеки шляхом її оснащення автоматизованими датчиками подій та підключення до національної мережі ситуаційних центрів Держспецзв'язку та СБУ; створення центрів кібернетичної безпеки у системі Збройних сил України та Національній поліції з їх подальшим інтегруванням в національну мережу ситуаційних центрів.

Угоду підписав заступник генерального секретаря НАТО Сорін Дукару та голова Служби безпеки України Василь Грицак, заступник директора Румунської служби інформації Крістіан Бізадя.