Адміністрація морських портів розпочинає масштабне оновлення флоту України

Адміністрація морських портів України протягом п'яти років придбає близько 20 сучасних технологічних плавзасобів, інвестувавши в них близько 5 млрд грн.

Про це повідомляється на сайті АМПУ.

"Адміністрація морських портів України розпочинає масштабне оновлення флоту України. Протягом п'яти років компанія придбає близько 20 сучасних технологічних плавзасобів, інвестувавши в них близько 5 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

Розвиток флоту буде здійснюватися відповідно до функцій, покладених законодавством на АМПУ:

- забезпечення безпеки судноплавства;

- охорона і патрулювання акваторій;

- лоцманські послуги;

- організація льодової проводки;

- санітарні збори і дотримання екологічних норм.

Відповідно, АМПУ придбає: 1 криголам, 1 буксир, 1 землесос, 1 нафтоналивну базу, 1 промірний катер, 2 грунтовідвізні самохідні шаланди, 6 лоцманських катерів, 7 багатофункціональних суден.

Фінансування може здійснюватися за рахунок власних коштів АМПУ або із залученням кредитних коштів міжнародних фінансових організацій і національних комерційних банків. Варіант фінансування тієї чи іншої покупки буде відображатися в фінплані АМПУ на кожен рік в залежності від можливостей і показників компанії. Зокрема, в 2017 році АМПУ планує придбати землесос, що відображено в фінплані підприємства. Фінансування буде проходити шляхом залучення кредитних коштів.

Купівля того чи іншого судна проходитиме в рамках тендерної процедури в системі Prozorro. Таким чином, це будуть відкриті торги з оголошенням двома мовами - українською та англійською. Можливість брати в них участь буде у широкого кола компаній без обмеження по формі власності або походженню.

На момент реалізації проекту компанія, яка відповідатиме кваліфікаційним вимогам АМПУ і матиме найцікавішу пропозицію за найбільш економічно вигідною вартістю, матиме найбільші шанси стати переможцем.

Судна, які перебувають на балансі АМПУ на сьогодні, знаходяться в експлуатації вже не перший десяток років.

"Наприклад, криголам «Капітан Білоусов» побудований в 1954 році, а сміттєзбирачі - 1971 - 1999 рр. По-друге, підприємство потребує збільшення власного днопоглиблювального флоту для підтримки глибин в акваторіях. Виконання днопоглиблення власними земкараванами значно знизить вартість таких робіт. По-третє, для забезпечення безпеки судноплавства в зимовий період необхідно збільшити флот для проведення льодової проводки", - зазначають в АМПУ.

21 червня Адміністрація морських портів України спільно з Американською торговою палатою в Україні провела «День розвитку флоту» (Ukrainian ShipYard Day - 2017), в ході якого представила програму оновлення флоту підприємства до 2021 року. Серед учасників заходу були представники компаній-членів палати, а також найбільші іноземні та українські суднобудівні компанії, яким фахівці АМПУ презентували перспективну програму придбання і будівництва суден підприємства на період 2017 - 2021 рр.