Паспортна афера: росіянам у розшуку продавали українські документи

Фото

У Києві викрито та затримано учасників злочинної групи, які сприяли незаконному одержанню громадянства України особами, які перебувають у кримінальному розшуку, та їхній незаконній легалізації в Україні.

Про це повідомляє у понеділок прес-служба прокуратури міста Києва.

"У м. Києві викрито та затримано учасників злочинної групи, які сприяли незаконному одержанню громадянства України особами, що знаходяться у кримінальному розшуку, та їх незаконній легалізації в Україні", - йдеться у повідомленні.

Як встановлено слідством, учасниками злочинної схеми до структурних підрозділів Державної міграційної служби України надавалися підроблені документи, на підставі яких розшукувані особи отримували громадянство України та у подальшому укладали фіктивні шлюби з громадянками України. При цьому з метою максимально прискорити процес реєстрації шлюбу до територіальних відділів РАГСів надавались підроблені довідки про нібито вагітність цих жінок. У подальшому упродовж місяця шлюб розривався, а розшукувані особи залишалися на прізвищах фіктивних дружин.

Окрім того, деякі особи навіть імітували свою загибель на території України, щоб у подальшому бути знятими з розшуку у РФ.

"У такий спосіб зловмисники сприяли незаконній легалізації та унеможливленню подальшої ідентифікації 5 іноземних громадян, які перебували у розшуку за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. Серед них, зокрема, екс-начальник управління організації матеріально-технічного забезпечення МВС Російської Федерації, помічник заступника міністра МВС РФ, який розшукувався за розтрату бюджетних коштів, його пособник, організатор та учасники злочинних організацій та інші особи", - зазначили у прокуратурі.

В порядку ст. 208 КПК України вже затримано та повідомлено про підозру чотирьом особам, у тому числі помічнику заступника глави МВД РФ.

Крім того, у фігурантів провадження виявлено та вилучено велику кількість внутрішніх та міжнародних паспортів різних країн, підроблені посвідки на проживання, службові посвідчення, зброю, а також грошові кошти у сумі понад 230 тис. грн, 134 тис. дол., понад 14 тис. євро та 1,4 млн російських рублів.

Слідчі дії тривають.