"Борг Януковича": Україна сьогодні подає апеляцію на рішення Лондонського суду

10 червня Україна подає апеляцію на рішення суду щодо судового спору з Росією стосовно боргу в три мільярди доларів, які уряд колишнього президента України Віктора Януковича позичив в останні місяці перебування при владі.

Про це міністр фінансів Олександр Данилюк повідомив ще наприкінці травня.

Високий суд Лондона 29 березня постановив розглянути в прискореному порядку позов Росії до України щодо боргу в 3 млрд дол. Українська сторона вимагала повного процесу і переконувала, що пришвидшене судове рішення щодо російського позову до України було б невідповідним.

У грудні 2013 року тодішній президент України  Янукович  домовився з президентом РФ Володимиром Путіним, що Росія надасть Україні кредит на 15 млрд дол. через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму 3 млрд дол. була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її й викупила Росія.

Упродовж осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії, яка не погодилася на умови. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом Української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

Попередній прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у грудні 2015 року заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на 3 млрд дол., який узяв Янукович за два місяці до втечі. Яценюк заявив тоді, що Київ готовий до судової процедури з російською стороною.

Росія звернулася з позовом до України про стягнення цих коштів до Вищого суду Англії, бо українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила із запереченням проти цього позову.