Поранені Осмаєв та кілер - у реанімації під апаратами штучної вентиляції легень

Поранені під час стрілянини в Києві учасник АТО Адам Осмаєв та кілер перебувають в реанімаційному відділенні і підключені до апаратів штучної вентиляції легень.

Про це заявив лікар лікарні № 17 журналістам у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Вони (поранені - ред.) в реанімаційному відділенні на апаратному диханні. Але вже є елементи свідомості в одного та іншого", - сказав лікар.

Він зазначив, що у поранених «тяжкі пошкодження грудної клітки, черевної порожнини, пошкодження кінцівок». 

Лікар не став робити будь-яких прогнозів щодо подальшого стану поранених, зазначивши, що «лікарі народ забобонний, тому не будемо давати прогнози, ми робимо все, щоб вони лишилися живі і по можливості здорові». 

У той же час лікар підкреслив, що куль із тіл поранених медики не діставали. 

"Там були наскрізні поранення", - сказав він, підкресливши, що в тілі одного пораненого знаходиться куля, яку поки що діставати не можна - до стабілізації його стану.

Лікар наголосив, що допитів поранених не проводили, оскільки вони не можуть говорити. 

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня у Києві невідомий, представившись французьким журналістам, стріляв у уродженців Чечні Адама Осмаєва та його дружину Аміну Окуєву, які воювали добровольцями в зоні АТО.

Окуєва з метою самозахисту відкрила вогонь у відповідь і поранила нападника. З вогнепальними пораненнями Осмаєв та кілер зараз перебувають у лікарні.

Головною версією замаху на Осмаєва у поліції називають помсту за його патріотичну позицію, а також не відкидають версію "чеченського сліду" й "замовного вбивства, підготовленого російськими спецслужбами".

Відомо, що у 2012 року Осмаєва затримали співробітники СБУ в Одесі. Йому висунули обвинувачення у підготовці замаху на президента РФ Володимира Путіна.

У Росії вимагали видати їм Осмаєва, однак Європейський суд з прав людини заблокував цю екстрадицію, погодившись із аргументами захисту про те, що Осмаєву в РФ загрожують тортури.

Осмаєв залишався під вартою в Україні до листопада 2014 року. З нього було знято обвинувачення у спробах вбити Путіна і звільнено з СІЗО.

Згодом Осмаєв разом із дружиною Аміною Окуєвою пішли воювати добровольцями на Донбас. Він очолював, зокрема, міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва.