В Одесі відкрили пам'ятний знак жертвам політичних репресій 1937-38 років

Пам'ятний знак жертвам політичних репресій 1937-38 років відкрили сьогодні на Західному кладовищі Одеси, де поховано понад тисячу мешканців міста й області, розстріляних катами НКВС.

У меморіальному заході взяли участь перший заступник голови облради Олег Радковський, віце-мер Одеси Зінаїда Цвірінько, представники громадськості та духовенства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"За вердиктами сталінських "трійок" і наказами НКВС на цьому місці таємно поховано одну тисячу вісімдесят шість мешканців Одещини, розстріляних у 1937-38 роках. А всього протягом цих років на території області було репресовано з політичних мотивів понад чотири з половиною тисячі осіб - представників інтелігенції, священослужителів, військових, селян та робітників", - зазначила Цвірінько.

Представники духовенства звершили поминальну молитву за душі замучених у катівнях НКВС.

На пам'ятному знаку викарбувано: "Тут поховані останки 1086 мешканців Одещини, розстріляних у роки великого терору (1937-1938). Заспокій, Господи, душі загиблих".

За архівними даними СБУ, в 1937-38 роках на території Одещини та інших областей України було репресовано 267 тисяч 579 осіб, 122 тисячі громадян розстріляно.