Держава підтримує учасників АТО – Урядовий контактний центр

Захищати кордони нашої Батьківщини – нелегке завдання, що сумлінно виконують українські військові. І в такий складний для України час армія потребує особливої уваги та підтримки як з боку громадян, так і з боку влади.

Цього року було підвищено рівень грошових виплат інвалідам війни, учасникам бойових дій, родичам загиблих на війні та іншим категоріям населення. Сума грошової допомоги стала вищою в середньому на 26%. Уряд прийняв відповідну постанову від 5 квітня 2017р. №223 «Деякі питання виплати у 2017 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань». До 5 травня 2017 року інвалідам війни та колишнім малолітнім в'язням концентраційних таборів або інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва I групи виплатять 3500 гривень, II групи – 3100 гривень, III групи – 2700 гривень. Учасники бойових дій та колишні неповнолітні в'язні, а також діти, які народилися в місцях примусового тримання їхніх батьків, отримають 1200 гривень. Для осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, передбачено виплату допомоги у сумі 3500 гривень. Члени сімей загиблих під час бойових дій та жертви нацистських переслідувань отримають 600 гривень. Учасникам війни та колишнім в’язням місць примусового тримання, а також особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога виплатять грошову допомогу в розмірі 500 гривень.

Водночас, разом із позитивними змінами, військові та їх рідні стикаються з різноманітними труднощами при отриманні соціальних пільг, на це вони і скаржаться, звертаючись на урядову «гарячу лінію».

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), у 2016 році на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 3600 звернень щодо соціального захисту осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції. З початку 2017 року зареєстровано близько 500 звернень цієї тематики, які здебільшого надходили від жителів столиці, а також Дніпропетровської, Донецької та Харківської областей.

Заявників передусім турбували питання, пов’язані з реалізацією права на пільги, зокрема, на оплату житлово-комунальних послуг, на проїзд, на тверде та інше побутове паливо, ліки тощо. У своїх зверненнях учасники АТО та їх рідні повідомляли про проблеми, з якими вони стикаються при оформленні статусу учасника бойових дій, отриманні матеріальної допомоги для адаптації після повернення з території проведення антитерористичної операції, а також члени сімей загиблих учасників АТО. Темою інших звернень були питання виплати різних видів державної соціальної допомоги і житлових субсидій, забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування та засобами реабілітації.

Так, надійшло звернення від військовослужбовця з м. Дніпро, який стикнувся із труднощами при отриманні посвідчення учасника бойових дій. Чоловік повідомив, що брав безпосередню участь у проведенні АТО на території Донецької області, та після демобілізації минуло вже 6 місяців, але посвідчення досі так не видано. Дане звернення було опрацьовано управлінням персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, в результаті чоловікові було надано статус учасника бойових дій. Тож питання вирішено повністю, в чому фахівці Центру переконалися під час телефонного зв’язку із заявником.

Заявник, учасник АТО з Новомиргородського району Кіровоградської області, звернувся з приводу отримання одноразової грошової допомоги. Раніше його рідні зверталися з питання виплати даної допомоги до райдержадміністрації, але детальних роз’яснень не отримали. Невдовзі після звернення на урядову «гарячу лінію» військовому зателефонував заступник начальника відділу департаменту по роботі з ветеранами війни та учасниками АТО Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, посадовець роз’яснив порядок отримання грошової допомоги, вказав на перелік необхідних документів, а також пояснив механізм виплати коштів.

Жителька Новотроїцького району Херсонської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» від імені свого сина, який є учасником бойових дій та потребує компенсації за тверде побутове паливо. Проте працівники Новотроїцького районного УПСЗН не видали йому на пільгових умовах компенсацію, пояснивши це недостатнім фінансуванням. Дане звернення було розглянуто у Новотроїцькій райдержадміністрації Херсонської області, після чого грошову компенсацію військовому було виплачено через відділення банку у повному обсязі, що і підтвердила заявниця під час зворотного зв’язку.

Заявниця з м. Дніпро повідомила на урядову «гарячу лінію», що її чоловік брав участь в АТО і загинув під час бойових дій. Раніше жінка зверталася до Державної служби з питань ветеранів війни та учасників АТО з приводу нарахування та виплати одноразової допомоги при загибелі члена родини під час бойових дій, але допомогу не було виплачено. Звернення було розглянуто Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, в результаті заявниця отримала відповідь, що їй призначено грошову допомогу.

За період з 14 квітня 2017 року по 20 квітня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 38 тисяч 457 дзвінків, а також 747 звернень зареєстровано через Інтернет.

Отримати оперативну відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і з телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Lifecell).

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua