Порошенко: Потрібно відмовитись від практики виховання дітей в інтернатах

Україні слід відмовитись від практики колективного виховання дітей в інтернатах і перейти до практик альтернативного догляду за дітьми в умовах сім'ї.

Про це заявив Президент Петро Порошенко на засіданні Нацради реформ, повідомляє прес-служба глави держави. 

«Можливо, потрібно відмовитись від практики колективного виховання дітей в інституціях і перейти до випробуваних не лише у світі, а й у нас, в Україні, практик альтернативного догляду за дітьми в умовах сім'ї: опікунські сім'ї, сімейний патронат, прийомні сім'ї», - зазначив він.

Він наголосив, що система інтернатних закладів, яка існує в Україні, - це спадок радянських часів. До того ж, вона є найбільш фінансово витратною. 

«Тобто, вона є недружньою до дітей, недружньою до родини і недружньою до держави. У мене складається враження, що ця система підтримує сама себе і спрямована на себе, а не на дитину», - сказав Президент.

За його словами, потрібно зробити все, аби в Україні нарешті запрацювали міжнародні стандарти забезпечення і захисту дітей.

«Якщо ми говоримо, як ми бачимо реформування, то вся наша увага має бути приділена дитині - захисту її прав, уваги до неї, освіті, вихованню. В Україні функціонує 751 заклад інтернатного типу, де діти виховуються, здобувають освіту і постійно проживають. Там перебуває понад 105 тисяч хлопців та дівчат. З них лише 8% - 8741 дитина - має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Решта, а це 92% дітей в інтернатах, - це діти, у яких є батьки, живі та здорові, але позбавлені можливості з ними спілкуватися кожен день», - зауважив глава держави.

Порошенко запропонував присвятити цьогорічну урядову доповідь «Про становище дітей в Україні» питанням дотримання прав дітей в інтернатних закладах та включити в неї серйозний аналіз причин, з яких діти опиняються в інтернатах, наслідків інтернатного виховання як для самої дитини, так і для суспільства в цілому.

Він також нагадав, що за його дорученням торік була утворена робоча група, яку очолюють заступник глави адміністрації Президента Ростислав Павленко та уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба. Ця група розробила проект «Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на період до 2026 року».