Правозахисники в Україні створили коаліцію "Проти катувань"

У Києві ряд громадських правозахисних організацій підписали меморандум про створення коаліції "Проти катувань".

Про це поінформував директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров на прес-конференції у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Цю коаліцію утворили 12 організацій із різних міст України. Насправді всі ці організації дуже давно співпрацюють у цій сфері і намагаються захищати жертв катувань і жорстокого поводження. Ми вирішили створити цю організацію сьогодні, тому що в нас багато нових викликів, у тому числі пов'язаних з військовим конфліктом на Сході України, де катування використовуються досить широко", - сказав Захаров.

Він додав, що в Україні попри статистичне зменшення кількості жертв незаконного насильства ця цифра залишається досить високою.

"Якщо порівняти два роки, 2011-й і 2015-й, то оціночна кількість жертв незаконного насильства, за даними Харківського інституту соціального дослідження, в міліції становила в 2011 році 984 тис. 200, а в 2015 році - 409 тис. 80. Дослідження проводилося в регіонах, які не зачепив конфлікт. Проте цифра жертв катувань і на сьогодні залишається досить високою", - наголосив Захаров.

За його словами, метою підписання нинішнього меморандуму є боротьба з катуванням і поганим поводженням в Україні в усіх сферах, з безкарністю тих, хто скоює ці злочини, а також надання правової, медичної, психологічної, реабілітаційної та іншої допомоги жертвам цих злочинів та їхнім сім'ям.

Меморандум підписали громадські правозахисні організації із Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Львова, Кропивницького, Луцька, Херсона, Чорткова.