Супрун обіцяє новий Нацперелік лікарських засобів до кінця січня

Міністерство охорони здоров'я винесло на громадське обговорення оновлений Національний перелік лікарських засобів та сподівається на його затвердження Кабінетом міністрів у січні 2017 року.

Про це на брифінгу сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз буде 30 днів громадського обговорення Національного переліку, і до кінця січня  Кабінет міністрів затвердить цей перелік. Тоді ми будемо бачити як це працюватиме. Навіть зараз те, що існує в Національному переліку (діючому - ред.) - це мають бути ліки, гарантовані пацієнтам. Вони вже повинні отримувати багато з цих ліків безкоштовно в лікарнях", - сказала Супрун.

Як зазначив на брифінгу заступник міністра Роман Ілик, Національний перелік лікарських засобів, створений на основі 19 чинного переліку ВООЗ, міститиме 345 міжнародних непатентованих назв (МНН) лікарських засобів, 265 з яких - основні лікарські засоби. До 100  лікарських засобів з цього переліку визначені для лікування специфічних захворювань. За словами Ілика, з переліку будуть виключені  препарати, в складі яких немає діючої речовини за міжнародною непатентованою назвою. Лікарські засоби, внесені в Національний перелік закуповуватимуться за державний кошт і повинні бути доступними і безкоштовними населенню на госпітальному етапі.

Діючий Нацперелік на сьогодні нараховує понад 1000 найменувань лікарських засобів.