Клих випадково образив російського прокурора - адвокат

Політв’язні

Громадянин України Станіслав Клих, визнаний винним в образі прокурора, не усвідомлював своїх дій.

Клих не вважає себе винним за тими звинуваченнями, за якими його судили у Верховному суді Чечні, повідомив "Кавказскому узлу" адвокат засудженого Вісхан Басаєв.

 "Станіслав Клих зізнався мені, що не знав, що ображає прокурора, оскільки той не був у форменому одязі. Крім того, він не вважає себе винним за тими звинуваченнями, за якими його судили у Верховному суді Чечні. Тому під час процесу він відчував психоемоційний стрес і мимоволі висловив зневагу", - заявив адвокат.

 Він закликав суддю висловити "об'єктивне співчуття", оскільки Клих і так засуджений на 20 років.

Як повідомляв Укрінформ, у райсуді Грозного українського політв'язня Станіслава Клиха засудили до 240 годин обов'язкових робіт у справі про образу прокурора Саламбека Юнусова. Роботи за рішенням суду замінили на один місяць позбавлення волі. Згідно з рішенням суду, Клих "діяв умисно" і його провина "підтверджується показаннями свідків потерпілого і свідків", а також іншими письмовими доказами, у тому числі висновками лінгвістичної експертизи.

26 жовтня Верховний суд Росії визнав законним вирок українським громадянам Миколі Карпюку і Станіславу Клиху, яких засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Політв'язні через консулів передали документи для підготовки позову до Європейського суду з прав людини.

Фото: Антон Наумлюк