Голова Рахункової палати може втекти до Донецька - НАБУ

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) вважає, що голову Рахункової палати Романа Магуту, якому повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем, треба взяти під варту, оскільки він може втекти до окупованого Донецька.

Про це у середу інформує прес-служба НАБУ.

"НАБУ не може погодитися з позицію органів прокуратури, висвітленою у ЗМІ, щодо обрання запобіжного заходу голові Рахункової палати України, не пов’язаного з триманням під вартою. Зокрема, через високий ризик його втечі до тимчасово окупованої території (м. Донецьк), де підозрюваний та члени родини мають об’єкти житлової нерухомості", - йдеться у повідомленні.

Водночас у Бюро зазначили, що НАБУ "вітає оперативну реакцію генерального прокурора на матеріали, зібрані детективами Бюро в ході розслідування". Водночас у НАБУ наголосили на необхідності дотримання всіх процедурних норм, у тому числі й в частині оприлюднення інформації до фактичного повідомлення про підозру. "Нехтування цими правилами може зашкодити розслідуванню", - додали в Бюро.

У НАБУ нагадали, що 16 листопада детективи Національного антикорупційного бюро України з прокурором САП повідомили про підозру голові Рахункової палати України Роману Магуті у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України ("Зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки"). 

Там зазначили, що досудовим розслідуванням встановлено, що у період з січня 2014 року по березень 2015 року Магута, зловживаючи службовим становищем, діючи в інтересах головного контролера - директора департаменту з питань АПК Рахункової палати України Марії Шулежко, через підготовку та підписання низки службових документів вчинив умисні дії, результатом яких стало протиправне відчуження двокімнатної службової квартири у приватну власність родича Шулежко.

У НАБУ зазначили, що наприкінці 2013 року на підставі клопотань голови Рахункової палати про вирішення питання забезпечення службовим житлом працівників цієї установи до плану бюджетних асигнувань внесено зміни про збільшення витрат в сумі 7,025 млн грн на капітальне будівництво (придбання) житла.

У грудні 2013 року Рахунковою палатою в межах зазначених витрат придбано квартиру вартістю 1,391 млн грн, яку в березні 2014 року, як службове житло, надано головному контролеру – директору департаменту з питань АПК, природоохоронної діяльності та надзвичайних ситуацій Рахункової палати Марії Шулежко. "Зазначимо, що на відміну від інших працівників, ця особа службового житла не потребувала", - наголосили в Бюро.

За даними НАБУ, в серпні 2014 року зазначена нерухомість на підставі листа голови Рахункової палати виключена з числа службових, а в лютому 2015 року приватизована родичем Шулежко Марії. За кілька днів після того - подарована їй. За вимогами Кримінального процесуального кодексу України повідомлення про підозру голові Рахункової палати України підписано генеральним прокурором України.