Кнесет цього тижня розгляне резолюцію про Голодомор

Парламент Ізраїлю цього тижня розгляне резолюцію про визнання Голодомору актом геноциду українського народу.

Відповідне рішення затвердила у понеділок Президія Кнесету на чолі з головою Юлієм Йоелем Едельштейном, повідомили Укрінформу в прес-службі Почесного консульства Держави Ізраїль в Західному регіоні України.

"Президія Кнесету на чолі з головою Юлієм Йоелем Едельштейном затвердила сьогодні розгляд резолюції про визнання Голодомору актом геноциду українського народу. Ізраїльські парламентарії обговорять це питання на поточному пленарному тижні. З проханням висунути цю тему виступила віце-спікер Кнесету, депутат від партії "Лікуд" Нава Бокер", - йдеться у повідомленні.

За словами Нави Бокер, протягом багатьох років Кнесет не визнавав Голодомор «актом геноциду українського народу» і «актом насильства проти людства, який був спрямований сталінським режимом на знищення людей. Прийшов час це змінити», - зазначила вона.

Ініціював розробку резолюції про визнання Голодомору актом геноциду українського народу Почесний консул Держави Ізраїль в Західному регіоні України Олег Вишняков. Для того, щоб переконати парламентаріїв, він наполіг на візиті ізраїльської делегації в київський Національний музей «Меморіал жертв Голодомору», в рамках заходів, пов'язаних з 75-річчям трагедії в Бабиному Яру. Ця подія докорінно змінила їхнє ставлення і оцінку подій в Україні в 1932-1933 році.

«Я щасливий бути причетним до такого історичного моменту. Факт того, що ізраїльські парламентарі розуміють необхідність прийняття цієї резолюції, робить наші народи ближче. Ізраїльтяни - єдиний народ, який, як ніхто, розуміє трагедію українців, той умисний геноцид, який був ініційований сталінським режимом. Ми розділяємо цей біль разом», - заявив Вишняков.

Ізраїль може стати 25 країною, яка визнає Голодомор геноцидом українського народу. Остаточна кількість жертв цієї трагедії, згідно з рішенням Апеляційного суду Києва - 10 млн 65 тис. осіб.

Фото: kuluar.com.ua