"Топазу" продовжили перебування в СІЗО ще на два місяці

Київський райсуд Харкова продовжив на 2 місяці перебування під вартою для антимайданівця Гната Кромського, більш відомого за позивним "Топаз".

Про це кореспондентові Укрінформу розповів адвокат "Топаза" Олександр Шадрін.

"Щойно суд виніс ухвалу про продовження для Кромського перебування в СІЗО ще на два місяці, це означає, до 26 грудня", - відзначив Шадрін.

За його словами, справа розглядається заново, оскільки суддя Київського райсуду Сергій Діденко, який більше двох років тому прийняв справу "Топазу" як голова суддівської колегії, подав у відставку.

"Я подав заяву про відведення нової колегії суддів. Річ у тому, що вона розпочала розгляд справи із стадії судового розгляду, а не з стадії підготовчого засідання, що важливо для вирішення деяких питань", - додав Шадрін.

За його словами, заяву про відведення суддів подав і потерпілий Черничкін: "Нам обом відмовлено".

Наступне засідання, сказав Шадрін, призначено на 24 листопада, на 11:30.

"Кромського доставлено до суду, він має поганий вигляд, раніше він скаржився на погане харчування і умови утримання. Якщо суд затягнеться - а є приклади слухання справ і по 5, і по 7 років - Кромський може вийти на свободу за вироком суду, коли в строк, за законом Савченко, зарахується перебування в СІЗО - день за два", - пояснив Шадрін.

Як повідомляв Укрінформ, "Топаза" затримано 28 березня 2014 року в рамках кримінальної справи за фактом штурму Харківської ОДА. Його звинувачують за статтями "Масові заворушення", "Незаконне заволодіння транспортним засобом", "Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України" - з санкцією до 15 років ув'язнення.

Гнат Кромський у лютому 2014 року був охоронцем Антимайдану в Маріїнському парку в Києві з позивним "Топаз". У мережі розміщено його звернення до Путіна з проханням ввести війська в Україну "для захисту громадян".