Мінгареллі закликав Київ убезпечити роботу журналістів на Донбасі

Голова представництва Європейського Союзу в Україні Х'юг Мінгареллі закликав українську владу звернути особливу увагу на безпеку та захист журналістів, які працюють на сході України.

Про це він сказав на міжнародній конференції "Безпека журналістів в Україні. Припинення безкарності", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"ЄС закликає владу звернути увагу на безпеку журналістів, які працюють на сході країни. Всі представники ЗМІ - це кореспонденти, оператори та обслуговуючий персонал мають бути захищені відповідно до міжнародних стандартів", - сказав Мінгареллі.

Його в цьому питанні підтримав і Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес, зауваживши, що Україна 13 квітня 2016 року підписала рекомендації Ради Європи щодо безпеки журналістів і має їх дотримуватись.

У цьому контексті він наголосив, що Російська Федерація - єдина країна, яка відмовилася підписувати ці рекомендації.

Гутьєррес зауважив, що за даними Європейської федерації журналістів, в Україні безкарність злочинів щодо журналістів залишається проблемою. У зв'язку з цим він запропонував створити незалежну комісію, куди увійдуть представники уряду, незалежних журналістів та громадянського суспільства, щоб вони разом проводили моніторинг ситуації з правами журналістів і приймали рішення, як цьому запобігти.

Він зазначив, що українські журналісти не отримують повною мірою захист, лише в цьому році до Європейської федерації журналістів надійшло 55 повідомлень щодо порушення прав журналістів. Це більше, ніж із Російської Федерації та Туреччини, додав Гутьєррес.