Герасим’юк: Використання продукту РФ - цинічно з боку "1+1"

На думку першого заступника голови Нацради Ольги Герасим’юк, серіал "Останній коп", що демонструється на телеканалі "2+2" (група "1+1 медіа"), є типовим російським продуктом, в якому ідеться про правоохоронні органи РФ, і з боку групи "1+1" є цинізмом подавати його як копродукцію.

Про це заявила Герасим'юк у коментарі Укрінформу.

"Ми отримали багато скарг на те, що зараз в ефірі "2+2" транслюється фактично російський серіал, який подається як копродукція. Фільм, на думку скаржників, підпадає під заборону, оскільки це російський продукт, який імовірно популяризує правоохоронні структури Росії. Ми провели моніторинг. На нашу думку, є підстави це стверджувати. Моя особиста думка, що це спроба каналу використати російську продукцію в обхід формальних заборон. Використання російського продукту - це цинічно з боку групи "1+1", яка декларує свій патріотизм і нові підходи до формулювання кіноринку", - підкреслила Герасим'юк.

Вона висловила переконання, що цей серіал не може бути копродукцією.

"Це - звичайний російський продукт, який іде в Росії на популярному там Пятом канале. Він був куплений "Плюсами". Для того, щоб його пристосувати до нашого ефіру, були зняті заявочні плани, де замальовані кокарди, подано, що це буцімто в Києві, замінили російську пісню. Вони удають, що це нібито спільне виробництво, нібито куплений формат, а вони його адаптували. Це спроба обдурити як закон, так і свого глядача. А головне, що в даній ситуації для "1+1", які декларують себе як патріотів, це просто блюзнірство", - обурилась Герасим'юк. 

Вона зазначила, що Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу "2+2" через трансляцію ним серіалу "Останній коп" у відповідь на численні скарги і це є звичною процедурою.

"Нацрада хотіла звернутися до Держкіно з проханням переглянути прокатне посвідчення. Але канал сьогодні повідомив, що у відповідь на претензії вони самі повторно звернулися в Держкіно. І Держкіно розгляне це звернення і ухвалить своє рішення. Якщо Експертна рада підтвердить звинувачення, вони мають право відкликати посвідчення. Це тільки їхня компетенція. Тож тепер чекаємо на їхнє рішення. Але ми поспішаємо, бо "Останній коп", поки ми чекаємо, може й завершитися", - сказала перший заступник голови Національної ради.