Проект бюджету передбачив гроші на лікування всіх тяжкохворих – Данилюк

У проекті Держбюджету на 2017 рік вперше закладено суму на цільові державні програми лікування онкохворих, хворих на ВІЛ/СНІД та діабет, яка стовідсотково покриває потребу в ліках для цих категорій пацієнтів.

Про це під презентації  у Верховній Раді проекту закону про Державний бюджет заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Загальні видатки на охорону здоров'я наступного року збільшуються на 8,2 млрд гривень. Основними компонентами є збільшення видатків на централізовану закупівлю ліків до 5,9 млрд гривень. Загалом ці видатки вперше передбачені в обсязі, достатньому для покриття 100-відсоткової потреби в ліках для тяжкохворих. Це, зокрема, стосується онкохворих, інфікованих ВІЛ/СНІД, а також тих, хто страждає на діабет", - сказав Данилюк.

Він додав, що збільшення видатків з Держбюджету на закупівлю ліків вдалося забезпечити завдяки виділенню Глобальним фондом додатково 120 мільйонів доларів. "Таким чином ми разом консолідуємо ресурс майже 9 млрд гривень на закупівлю ліків. Це вперше в історії", - наголосив Данилюк.

Він також поінформував, що у проекті Держбюджету передбачено збільшення зарплати медпрацівників.

"Зарплата лікаря-терапевта на кінець наступного року становитиме 7910 гривень. Це зарплата не у всіх, а в пілотних регіонах, там, де зараз відбувається реформа. І це наочний приклад переваг реформування охорони здоров'я", - зазначив міністр фінансів.

Данилюк також підкреслив, що при плануванні видатків на охорону здоров'я використано підходи щодо фінансування виключно медичної послуги.