ЄС засудив примусове психіатричне ув'язнення Умерова

Європейський Союз засудив протиправні дії Росії щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це повідомила Європейська служба зовнішньої діяльності, передає власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Примусове психіатричне ув'язнення та обстежування заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова, якого було обвинувачено у «сепаратизмі» у травні 2016 року, є явним порушенням міжнародних стандартів прав людини. Ми закликаємо до його негайного звільнення та надання негайної належної медичної допомоги, оскільки виникає серйозне занепокоєння щодо його стану здоров’я», - йдеться у заяві.

У ЄС нагадують, що неодноразово наголошували на порушенні прав людини в анексованому Росією Криму та Севастополі.

«Права кримських татар були грубо порушені через заборону діяльності Меджлісу – органу самоврядування кримських татар, - який визнали «екстремістською організацією», - зазначили у Євросоюзі.

ЄС також підтримав усіх українських громадян, що незаконно утримуються РФ, включаючи Олега Сенцова та Олександра Кольченка, яких ув’язнено з порушенням «елементарних правових стандартів».

«Європейський Союз залишається відданим повній імплементації своєї політики щодо невизнання нелегальної анексії Кримського півострова», - наголосили в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, ФСБ порушила кримінальну справу стосовно Ільмі Умерова за статтею "сепаратизм" у травні цього року. Підконтрольна Кремлю "прокурор Криму" Наталія Поклонська заявила, що Умеров закликав до "порушення територіальної цілісності Росії" в ефірі українського телеканалу АТR.

Стан здоров'я Умерова значно погіршився 11 серпня під час розгляду сімферопольським судом питання про призначення йому психіатричної експертизи. Після приїзду "швидкої" і проведеного кардіографічного дослідження Умерова забрали в лікарню з підозрою на інфаркт. Попри це, підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про необхідність проходження Умеровим стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Адвокат Умерова Марк Фейгін заявив, що розцінює поміщення Умерова в психіатричну лікарню як тортури.

У Міністерстві закордонних справ України висловили стурбованість станом здоров'я заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова. Зокрема, 22 серпня прес-секретар МЗС Мар'яна Беца вимагала від "влади" анексованого Криму негайно припинити каральні методи.

Фото: informat.com.ua