Муженко назвав причини великих втрат ЗСУ під Іловайськом

Начальник Генштабу Збройних Сил України Віктор Муженко заявляє, що відповідальність за Іловайську трагедію має бути розділена між різними посадовими особами, а його діяльність має оцінювати не Генпрокуратура, а суд.

Про це Муженко заявив у Фейсбуці

"Вважаю, що мою діяльність має оцінювати не Генеральна прокуратура України. Для цього є відповідні суди, які приймуть відповідні рішення за реальними фактами. А щодо відповідальності за бездіяльність – треба порівняти, з чого починалась Антитерористична операція, як тривала і триває, що призвело до оточення угруповання в районі Іловайська і трагічних наслідків. І тоді можна вести мову про те, хто діяв, а хто займався бездіяльністю в період з квітня по серпень-вересень місяць 2014 року. Потрібно оцінювати не тільки Іловайськ, а усю діяльність керівництва АТО, зокрема із врахуванням тих повноважень, які їм надавались, і тієї нормативної бази, яка на той час існувала, а можливо і відповідності цієї бази, відповідності певних рішень та відповідальності загалом, яку взяло на себе керівництво АТО, навіть із врахуванням недосконалості – я так скажу – нашої нормативної бази, законодавчої бази", - написав він.

Муженко наголошує, що найголовніша причина Іловайської трагедії – це вторгнення російських військ. "Це також і головна причина таких великих втрат. Інша причина – неузгодженість, хаотичність і, мабуть, недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення", - заявив Муженко.

" Готовий відповідати за всі свої рішення та розпорядження, які віддавав, зокрема і за ті, що потягнули за собою втрати. Готовий обґрунтувати кожний свій крок. Але є рівні відповідальності різних посадових осіб – за операцію загалом, за конкретне виконання тактичних завдань. Вона повинна бути розділена", - додав глава Генштабу.

Як він зазначає, до керівництва штабу АТО надходила інформація з усіх ділянок, включаючи і Іловайськ, і Луганськ.

"Події в районі Луганського аеропорту відбулися, можливо, менш трагічні, але не менш героїчні, ніж в Іловайську. Величезний героїзм проявили військовослужбовці Збройних Сил, які виконували там завдання, зокрема й добровольчих батальйонів, яким був, наприклад, 24-й батальйон територіальної оборони (згодом переформований у 24 штурмовий батальйон “Айдар” Збройних Сил України) і який діяв достатньо потужно в районі Новосвітлівки, Хрящуватого щодо розширення зони контролю в районі Луганського аеропорту. Підрозділи 80-ї аеромобільної бригади героїчно захищали Луганський аеропорт", - зазначив він.

Начальник Генштабу вказав і на такий факт: коли українські підрозділи успішно вийшли із оточення, то ще три дні росіяни боялись зайти на територію Луганського аеропорту, такі втрати їм були там завдані.

"А один із командирів російської армії – полку морської піхоти – дав команду вивести підрозділи своєї тактичної групи на територію Російської Федерації без погодження із вищим керівництвом. Причиною для таких дій було те, що вони зазнали дуже серйозних втрат: у районі Луганська була знищена практично повністю одна рота 76-ї повітрянодесантної дивізії ЗС РФ", - вказав він.

Муженко резюмував цитатою командира батальйону спеціального призначення Збройних Сил України "Донбас – Україна” полковника Вʼячеслава Власенка: "Це не тільки історія трагедій, це ще й історія обману. Історія продемонстрованого героїзму. Про це також треба писати, про це також повинні памʼятати люди. Ми не були вівцями на бійні, не треба нас так сприймати. Ми билися, і хлопці билися героїчно, і нанесли немалі втрати росіянам, знаходячись в заздалегідь програшному становищі. Ось це народ України і повинний про хлопців пам’ятати".

Нагадаємо, у другій декаді 2014 в результаті вторгнення російських військових в оточення потрапили сили АТО в районі Іловайська.

За попередніми результатами розслідування, втрати особового складу українських Збройних сил, Національної гвардії, МВС під Іловайськом склали 366 загиблих, 429 поранених, 128 потрапили в полон, 158 вважаються до цього часу зниклими безвісти.

Військовий прокурор Анатолій Матіос назвав головною причиною Іловайської трагедії вторгнення на територію України понад 3,5 тисяч військовослужбовців регулярної армії РФ без оголошення війни.