Микола Горинь, громадсько-політичний діяч, брат Богдана та Михайла Горинів

Великий поступ за останні два роки зробила Україна, він є, я його бачу

- У тому, що не вмерли основні демократичні принципи в українській державі. Вони дістали більшого розвитку. Більш серйозною стала активність самого суспільства, з'явився волонтерський рух. Люди почали організовуватися у відповідні групи, які мають ті чи інші інтереси, але цей волонтерський рух працює не на задоволення особистих потреб. То є те, що мало б вкластися цеглинками в будівлю майбутньої держави. Якщо громадянське суспільство і надалі розвиватиметься, ми досягнемо успіху. Але поступ іде, він започаткований, і того не було ні в 91-му році, ні протягом тих всіх років і, тим більше не було, в 2004-2005 роках. У ці роки воно є. Мало того, є поступ, досить серйозний, у реорганізації деяких структур державних. Є моменти, які вже свідчать: якщо не зійдемо з того шляху і надамо певної динаміки, прискорення тому процесу, то ми досягнемо успіху.

Стаємо на інші рейки, розрізаючи ту пуповину, яка зв'язувала нас із минулим - ментально, духовно. Бо ми всі були продуктом тої старої радянської системи

- Ви казали, що нема, не видно ще дороги до Незалежності. Якою ви бачите цю дорогу, чому?

- Ви розумієте, я говорив, що тоді, в 91-му році було дуже тяжко визначатися. Два мільйони, чи скільки, було комуністів в українській державі, більшість із яких викинули білети, але психологія людська не змінилася. І психологію людську не можна змінити, я завжди повторюю: то не вимикач електричного струму, що сьогодні перемкнув - світло є, раз - і вимкнув. Так не може бути. Потрібно очистити суспільство. І думаю, отой процес, який запізнений на 25 років, - декомунізації, - який пройшов в Україні, він є також дуже серйозним етапом у тому, що ми стаємо на інші рейки, певним чином, розрізаючи ту пуповину, яка зв'язувала нас із минулим, навіть не організаційно, а зв'язувала ментально, духовно. Бо ми всі були продуктом тої старої радянської системи.