СБУ попереджає українців про "інтернет-рейди" російських спецслужб

З набуттям чинності в Росії нового пакету антитерористичних законів про боротьбу з екстремізмом і протидії тероризму в Інтернеті, українцям слід обачніше ставитися до поширення інформації в соціальних мережах та на ресурсах з російським доменом.

Про це йдеться у листі Служби безпеки України, що є в розпорядженні Укрінформу.

"З огляду на викладене вважаємо, що громадяни України, які зареєстровані в соціальних мережах, користуються електронною поштою та іншими ресурсами з російським доменом повинні усвідомлювати та передбачати можливість отримання російськими спецслужбами їх персональних даних у випадках, передбачених чинним законодавством Російської Федерації", - йдеться в листі.

В листі також зазначається, що згідно російського законодавства, уповноважені органи отримують доступ до особистих даних як росіян, так і українців та громадян інших країн.   

"На нашу думку з набранням чинності зазначених змін у законодавстві Російської Федерації, суб'єкти, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність чи забезпечення безпеки Російської Федерації, у випадках визначених федеральними законами, уповноважені отримувати особисті дані будь-яких громадян, у тому числі і громадян України, які зареєстровані у соціальних мережах, користуються електронною поштою та іншими ресурсами з російським доменом", - зазначається в листі.

Як повідомлялося, серед змін, внесених до закону, - посилення відповідальності за пропаганду тероризму і екстремізму в мережі. Зокрема, за виправдання терористичних актів або заклик до них винні можуть бути позбавлені волі на строк до семи років. При цьому записи користувачів в соціальних мережах прирівнюються до ЗМІ. Крім того, в законі з'явилося покарання за недонесення про злочин.

Російські інтернет-компанії тепер зобов'язані протягом півроку зберігати всі призначені для користувача транзакції і їх вміст. Всі повідомлення і пости "ВКонтакте", листи в Mail.ru, SMS, відеозаписи - все це буде зберігатися на серверах російських компаній, а російські спецслужби можуть отримати до них доступ, якщо це буде необхідно для вирішення проблем державної безпеки. Інформація про дзвінки повинна зберігатися до трьох років.