Аваков розповів, скільки нагородної зброї роздало МВС

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що нагородну зброю від МВС отримали близько 90 народних депутатів, а всього у списках нагороджених - понад 1200 осіб.

Про це він заявив на брифінгу в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ті цифри, які ми оприлюднили, вони правдиві... Таких людей досить багато - 1200 осіб. З них близько 900 людей - це бійці спецпідрозділів і добровольчих батальйонів, Збройних Сил. Близько 90 осіб - це депутати Верховної Ради, в основному минулого і нинішнього скликань, які або були на Майдані, або мають відношення до ситуації на фронті", - сказав він.

Відповідаючи на питання журналістів, за що отримав нагородну зброю Зорян Шкіряк, Аваков зазначив: "За досягнення, які я визнав за потрібне заохотити. Наприклад, за те, що під час Революції Гідності вночі ніс службу народу України".

Прокоментував Аваков і можливість публікації нині закритих списків нагороджених зброєю, які, до слова, є відкритою та публічною інформацією, право на отримання якої будь-яким громадянином закріплено пунктом 5 статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами та державним майном).

Так, за словами міністра, "якщо будуть підстави для публікації такого списку, ми його опублікуємо".

"Цей список включає накази, де містяться персональні дані, що можуть бути опубліковані лише з дозволу людей, які є в цьому списку", - заявив він.

При цьому сам міністр активно виступає проти отримання права адекватних та законослухняних громадян купувати зброю для свого самозахисту, пройшовши при цьому відповідне навчання та отримавши зброю, яку, у разі здійснення злочину чи вбивства, можна знайти по базі МВС за лічені хвилини так само як і людину, на яку її зареєстровано.

Нагадаємо: скандал з нагородною зброєю розгорівся після того, як Арсеній Яценюк, будучи прем'єр-міністром України, отримав від Міністерства оборони України у вигляді нагородної зброї американський пістолет-кулемет Томпсона зразка 1928 року - улюблену зброя чиказьких гангстерів.

Пізніше стало відомо, що президент України Петро Порошенко вручив іменну вогнепальну зброю президенту ФФУ, головному тренеру і 9 футболістам збірної України.