В Україні може з’явитись інститут наставництва для дітей-сиріт

Народні депутати підтримали у першому читанні внесений до парламенту Президентом законопроект № 4784 щодо наставництва над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

За відповідне рішення проголосував 231 народний обранець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачає запровадження інституту наставництва для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Зокрема, документ визначає, що наставництвом є добровільна безоплатна діяльність наставника з надання такій дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальної підтримки та допомоги у підготовці до самостійного життя.

Передбачається, що наставництво здійснюватиметься за договором, укладеним між наставником та адміністрацією закладу для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до законопроекту наставником зможе бути повнолітня дієздатна особа, яка пройшла курс підготовки з питань виховання і соціальної адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за відповідною програмою, затвердженою центральним органом влади, та уклала договір про наставництво.