Експерти заявляють про сотні порушень у вишах, третина – здирництво

На платформі Profrights, яку запустив аналітичний центр CEDOS, вже зафіксовано 381 порушення у вищих навчальних закладах.

Про це під час брифінгу повідомив виконавчий директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми поставили собі за мету промоніторити випадки порушення прав викладачів і студентів для того, щоб напередодні вступної кампанії розповісти вступникам та їхнім батькам, в яких університетах найчастіше порушують права студентів і викладачів. Станом на зараз у нас 381 порушення, зареєстроване по всіх університетах в Україні. Загалом надійшло повідомлень понад 500", - сказав Стадний.

За його словами, серед порушень у вишах - хабарництво, порушення трудових прав викладачів, порушення конкурсу на посади викладачів.

"Найбільш актуальні порушення для абітурієнтів і батьків - це різного роду здирництва і вимагання грошей в наших університетах. І таких порушень такого виду ми зареєстрували 101, куди входять хабарі при вступі до університету, хабарі на сесії, хабарі за поселення в гуртожиток, примусові благодійні внески, примусова праця, різноманітна практика, яка не входить в навчальний план, надання різних платних послуг, які суперечать законодавству. Ще 47 порушень - це порушення прав викладачів", - зазначив він.

Стадний також повідомив, що у Києві зафіксовано понад 80 порушень: "26 випадків - це хабарі на сесії, 24 випадки це хабарі під час вступу, хабарі за поселення в гуртожиток, або примусова праця в гуртожитках - 12 випадків. Порушення умов договору і незаконні платні послуги, благодійні внески примусові - 12 випадків, розбазарювання майна - 17, і ще є випадки примусової практики, яка не передбачена навчальним планом, відрахування, невиплата стипендії".

За його словами, інформація про порушення бралася з відкритих джерел (повідомлення правоохоронних органів, прокуратури, поліції, СБУ, реєстр досудових розслідувань, повідомлення з медіа). Факти порушень надходили також від студентів і викладачів.

Зазначимо, онлайн-сервіс Profrights.org дозволяє повідомляти про порушення у вищих навчальних закладах та відслідковувати, у яких саме ВНЗ найбільше проблем як зі студентами, так і з викладачами.

Кожен студент, викладач або просто небайдужа людина може зареєструвати своє повідомлення про порушення, яке після премодерації каталогізують та внесуть до бази.

База відображає порушення в декількох географічних та тематичних розрізах. Проект покликаний забезпечити моніторинг порушень, виявляти найбільш поширені з них та інформувати про можливі шляхи захисту своїх прав. Окрім цього, зібрані дані допоможуть визначити необхідні зміни для подальшого вдосконалення законодавства.