РФ утримує 29 політв'язнів з України - правозахисники

Росія утримує 29 політичних в'язнів-українців: 14 людей перебувають у РФ і 15 - в окупованому Криму.

Про це в інтерв'ю DT.UA заявила  активіст Євромайдан SOS, правозахисник Центру громадянських свобод, журналіст і координатор кампанії Let My People Go  Марія Томак, яка займається українцями, які незаконно утримуються в місцях позбавлення волі в РФ і окупованому Криму.

"Я б також хотіла згадати про кримців, які не утримуються під вартою, але є заручниками. Наприклад, наш колега журналіст Микола Семена. Він нині під підпискою про невиїзд, проти нього триває слідство, фактично, за його журналістську діяльність. І самого журналіста, і його родичів викликають на допити", - заявила Томак.

За її словами,  ще кілька людей серед кримських татар, котрі проходять як фігуранти так званих "справи 26 лютого" (коли під стінами кримського парламенту люди зібралися на акцію з метою не дати парламенту призначити референдум) і "справи 3 травня" (зустріч Мустафи Джемілєва з кримськими татарами біля "кордону" з материковою Україною). "Вони не утримуються під вартою, але отримали умовні вироки або взяті на поруки. Під підпискою про невиїзд перебуває також один з лідерів Меджлісу Ільмі Умеров", - зазначила правозахисниця.

Як повідомлялося, прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца у п'ятницю, 8 липня, заявила, що в даний час, за наявною в МЗС інформацією, на території РФ у незаконному ув'язненні перебувають 13 політв'язнів - громадян України, серед них четверо кримських татар. Беца нагадала, що вже введені санкції проти 84 фізичних осіб, причетних до переслідування українських громадян.