Щоб поширити українське мовлення на весь Донбас, треба звільнити Донецьк - голова Нацради

Щоб поширити українське мовлення на ту частину території Донбасу, що захоплена підтримуваними Росією сепаратистами, і наразі знаходиться під їх контролем, треба відновити українську владу безпосередньо у місті Донецьк.

Про це заявив у п'ятницю у Херсоні на прес-конференції в облдержадміністрації голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо в Херсонській області це одна ситуація (з глушінням сигналу ворожих передавальних центрів - ред.), то в Донецькій області ситуація гірша. І коли мене питають, що треба, щоб відновити мовлення (українське - ред.) там, на Донбасі, в Донецьку, я просто кажу: треба звільнити Донецьк", поінформував Артеменко.

За його словами, розташування передавальних веж на Донбасі має свою специфіку. "Ідеологія будівництва веж в Донецькій області, прийнята ще у радянські часи, передбачала, що у Донецьку стоїть одна велика башта, а рельєф там гірський, териконовий і т.д. А усі інші - маленькі ретранслятори стоять, які ретранслюють (сигнал з Донецької вежі - ред.). Той, хто захопив Донецьку вежу, він апріорі переможець. Тому що вона покриває все", зазначив Артеменко.

Як він заявив, встановлення українських передавачів-ретрансляторів, які передають радіосигнал на підконтрольну сепаратистам територію, це маленькі, дрібні успіхи. "Бо ми не можемо маленьким своїм передавачем-ретранслятором "перебити" ці терикони, щоб дійти (сигналом - ред.) до Донецька", сказав голова Нацради з питань ТБ і радіомовлення.

Артеменко також підкреслив, що вже на другий день після звільнення міста Донецьк, можна накрити українським мовленням решту території області, що наразі підконтрольна сепаратистам.