Адвокат розповів, як вдалося переконати Савченко

Народний депутат України Надія Савченко припинила голодування після пояснень, що це може завадити боротьбі за визволення інших політичних в'язнів.

Про це написав у Facebook адвокат Ілля Новиков.

«За результатами розмови з Президентом Порошенком, а також з мамою і сестрою, які були на зустрічі, Надія погодилася перервати голодування. Інакше виходило б, що вона змушує Україну заради її порятунку відпустити терористів (Єрофеєва і Александрова. - Ред.) без остаточного вироку. Це позбавило б надалі Україну важливих правових можливостей, які дає такий вирок, і створило б асиметричну ситуацію обміну. Надалі це могло б завадити звільненню Сенцова, Солошенка та інших українців", - пише Новиков.

За його словами, після цих пояснень Надія погодилася перервати голодування і розпочати складну процедуру виходу з неї.

Адвокат пояснив, що, не порушуючи українських законів, неможливо ні помилувати Єрофеєва і Александрова, ні передати їх Росії до набуття вироком чинності. А це станеться не раніше 18 травня (в Україні на подання апеляції відведено місяць, а не 10 діб, як у РФ). Тримати ж голодування, навіть за підтримувальної терапії, так довго неможливо.

Якби була подана апеляція, то все змістилося б ще на кілька тижнів. Проте у вівторок стало відомо, що Єрофеєв і Александров відмовилися подавати апеляцію. Це, на думку Новикова, також можна вважати позитивним знаком.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня Надію Савченко засуджено в Росії за сфальсифікованим звинуваченням до 22 років ув'язнення. У середу, 6 квітня, вона розпочала сухе голодування. З 11 квітня Надія почала отримувати підтримувальну терапію і перебуває під постійним наглядом медиків.