Учасники блокади Криму заступили на офіційне чергування з прикордонниками

На адміністративному кордоні з Кримом в пунктах в'їзду-виїзду проводять чергування 15 груп громадянського формування «Аскер».

Про це повідомив проекту Крим.Реалії начальник Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України Андрій Вальчук.

Він нагадав, що «на відміну від попередніх блокпостів громадянської блокади Криму» присутність всіх членів громадських формувань поруч із прикордонниками тепер узаконено.

«У нас таких громадських формувань п'ятнадцять. Відповідно вони працюють в рамках законодавства України і надають допомогу прикордонникам та іншим правоохоронним органам, що підпадає під їхню компетенцію. Про якийсь внесок поки говорити зарано», – зазначає Андрій Вальчук.

Самі активісти «Аскера» кажуть, що вони не дублюють роботу прикордонників, а допомагають їм.

«Бувають такі питання, як, наприклад, вагітні жінки, жінки з дітьми, старі. Ми допомагаємо носити чемодани, допомагаємо принести води, ліки», – каже старша зміни громадянського формування «Аскер» на контрольному пункті в'їзду-виїзду «Чонгар» Евеліна Арифова.

Активісти консультують громадян, контролюють роботу прикордонників і митників, вишукуючи прояви корупції. За перші дні роботи, таких випадків не зафіксували, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.