У буферній зоні Лаври може з'явитися готельно-офісний центр - ЗМІ

Існує як мінімум два будівельних проекти у буферній зоні пам’ятки архітектури ЮНЕСКО - Києво-Печерської лаври.

Про це повідомляє газета "День".

"На вулиці Лаврській, 6 (колишня Січневого повстання, 26) може з’явитися готельно-офісний центр з підземним паркінгом. За різними даними, висота новобудови може сягати шести-дев’яти поверхів... Місце розташування запланованого комплексу: якраз навпроти церкви Спаса на Берестові та Національного музею "Меморіал жертв Голодомору". А це - буферна зона Києво-Печерської лаври, що під одним номером із Національним заповідником "Софія Київська" входить до Всесвітнього списку пам’яток ЮНЕСКО", - йдеться в публікації. 

Як зазначається, 2005 року Київрада передала ділянку за вказаною адресою фірмі "Оазис" з терміном оренди на п’ять років. Однак 2010 року змінила умови договору і продовжила оренду до 15 років. У цей же час прокуратура Києва оскаржувала у суді процедуру землевідведення, вважаючи її незаконною: землю виділили без розробки та погодження проекту відведення ділянки. Київський апеляційний господарський суд позов прокуратури відхилив. Тому "Оазис" намагається продовжити договір оренди через Київраду. Там це питання наразі і зависло. 

За словами депутата Київради Володимира Назаренка, "Оазис" через низку інших підставних фірм був пов’язаний з власниками "Терра Банку". Цей банк з 2014 року перебуває у стані ліквідації, серед його керманичів були  бізнесмени Сергій Клименко, Руслан Циплаков, Юрій Копилов. Щоб уберегти буферну зону від забудови, депутат пропонує просто не продовжувати договір оренди. 

Лаврська, 6 - не єдина «гаряча точка» біля пам’ятки архітектури ЮНЕСКО. На вулиці Лейпцизькій, 13 готується ділянка для зведення житлового комплексу.  Забудовник - «Київміськбуд». На сайті компанії новобудова рекламується на головній сторінці, поверховість обіцяють каскадну - від семи до 17 поверхів. Усі необхідні дозволи на будівництво компанія отримала, введення в експлуатацію комплексу заплановане на літо 2017 року. 

 Експерти вважають, що «зелене» світло проекту дала розробка зонінгу для цієї історичної території. У зв'язку з цим проблемних забудов може бути ще більше, зокрема на території взуттєвої фабрики. Щоб уникнути будівельної «облоги» пам’ятки, експерти радять дотримуватись законодавчих актів.