Голова ВСУ - проти додаткових декларацій для суддів

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк розкритикував законопроект №4180, який запроваджує додаткові декларації доходів для суддів і членів їхніх родин, а також передбачає створення громадської організації з контролю за судовою системою. 

Таку думку він висловив під час свого виступу на IV Міжнародному судово-правовому форумі "Судова реформа: стан та напрями розвитку", повідомляє сайт ВСУ. 

"Нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано черговий законопроект - №4180. У разі його ухвалення судді будуть зобов’язані подавати ще дві окремі декларації – декларацію родинних зв’язків і декларацію доброчесності. Ці декларації будуть публічно доступними, а судді притягуватимуться до дисциплінарної відповідальності, якщо декларації не будуть подані чи будуть подані із запізненням. Крім того, на рівні закону закріплюється утворення так званої Громадської ради доброчесності з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України в проведенні кваліфікаційного оцінювання. Ідея зовні, звісно ж, приваблива та одержує схвальні відгуки в суспільстві. Ідея нехай залишається ідеєю. А по суті ці нововведення мають мізерну ефективність на практиці", - сказав Романюк.

Він вважає, що практичної користі від подачі ще двох додаткових декларацій немає, оскільки судді вже давно щороку подають декларації про доходи та майно, у тому числі й щодо членів сім’ї.

Також, на його думку, не потрібно створювати і громадську організацію при ВККСУ, бо до цієї комісії вже входять представники громадськості, а робота комісії є прозорою та публічною.